’Marokko waarschuwde Duitsland twee keer voor Amri’

BERLIJN – Marokkaanse veiligheidsdiensten hebben het afgelopen jaar tot twee maal toe waarschuwingen aan hun Duitse collega’s gestuurd over de aanslagplannen van Anis Amri.

Dat heeft de Marokkaanse regering bevestigd tegenover Die Welt. De BND, de binnenlandse veiligheidsdienst van Duitsland, zou al maanden geweten moeten hebben dat Anis Amri gevaarlijk was, aldus de regering.

Ansi wordt verdacht van de aanslag op een kerstmarkt in Berlijn afgelopen maandag waarbij twaalf mensen omkwamen. Hij werd in de nacht van donderdag op vrijdag doodgeschoten in Italië.

De waarschuwingen uit Marokko werden in september en in oktober verstuurd. Ze bevatten informatie over de overtuigingen van Amri en zijn bereidheid om een terreuraanslag te plegen.

Volgens de website mondafrique.com, die als eerste over de waarschuwingen berichtte, kwam een Marokkaanse spion met informatie over de verblijfplaats van Amri en zijn contacten met IS-aanhangers. Hij zou omgaan met een Rus en een Marokkaan in Dortmund.

Holger Münch, de baas van het Bundeskrimalamt, laat in een reactie aan Bild weten dat er in een jaar enkele honderden aanwijzingen binnenkomen en dat die niet allemaal nagetrokken kunnen worden.

Rood, wit en blauw zijn de kleuren waarvan ik hou!