Martin Garrix (20) flikt het: nummer 1 dj van de wereld

20 jaar is Martin Garrix nog maar en nu al de populairste dj ter wereld. Hij is rond middernacht gebombardeerd tot de nummer één van de top 100-lijst van DJ Mag, het toonaangevende Britse magazine.
Iets creëren is zo vet. Dat je ‘s morgens nog niets hebt en ‘s avonds een track
,,Gestoord, bizar en raar.” Martijn Garritsen alias dj Martin Garrix koppelde vandaag verbazing aan geluk. ,,Het is zo absurd wat er met me gebeurt.”

Garrix was nog maar een broekie op de lagere school toen zijn grote voorbeeld dj Tiësto de dancewereld veroverde, stadions vol liet stromen en achter elkaar tot nummer één dj werd uitgeroepen. ,,Door hem ben ik begonnen met draaien en het produceren van muziek. Hij was mijn idool. Dat ik nu boven hem sta, is heel raar. Voor mijn gevoel klopt dat niet. Het is nooit een doel geweest om nummer één te worden. Ik wil mensen blij maken.”

Bliksemsnelheid
De ster van Garrix’ rees de laatste jaren met bliksemsnelheid. Begonnen als zoveel pubers op hun zolderkamer: tracks luisteren, pielen op een laptop, muziek maken. De geboren Amstelvener speelde er zelf gitaar bij. ,,Iets creëren is zo vet. Dat je ‘s morgens nog niets hebt en ‘s avonds een track.”

Zo ook ontstond Animals, de wereldwijde hit in 2013. Zijn doorbraak was een feit. Drie jaar later is Martin Garrix een superster die duizenden danceliefhebbers beroert. Van clubs naar festivals trekt. Die 200 dagen van huis is. Die de wereld rondreist in een privéjet. Die Justin Bieber tot zijn beste vrienden rekent. De Canadees deed onlangs een pruik en snor op om niet herkend te worden. ,,Zo erg is het bij mij nog niet, hoor”, lacht Garrix. ,,Ik doe gewoon een capuchon op.”

Martin Garrix, die dit jaar zijn televisiedebuut in Amerika maakte in de show bij Jimmy Fallon, heeft nog dromen genoeg. ,,Een album uitbrengen, filmmuziek produceren, een solotour.” En niet te vergeten: een track met Justin Bieber. ,,Wat er dan gebeurt? Chaos, haha. Die gaat er komen, maar ik neem geen genoegen met een zeven. Dat moet een tien worden.”

Sterallures zijn hem vreemd. Daar zorgt zijn omgeving wel voor, zijn ouders, zusje, vrienden. ,,Ze zijn nuchter en gaan vaak mee op tour, dat vind ik fijn. Kijk, als je elke nacht in een ander hotel slaapt, zie je niets anders meer dan een bed. Tot er een vriend meegaat en roept ‘What the fuck, wát een hotel!’ Dan denk je: oh ja”, glimlacht Garrix, die zijn gekste moment van 2016 in India beleefde. ,,Daar reden we naast een taxi. Toen de telefoon van de chauffeur rinkelde, bleek hij Animals als ringtone te hebben.”

Verder moet zijn leven zo normaal mogelijk blijven. ,,Chillen met vrienden, skiën straks in december en lekker eten bij mijn ouders.”

BRON

Rood, wit en blauw zijn de kleuren waarvan ik hou!