Meeste geld Stichting Loterijverlies is weg


Loterijverlies-oprichter Ferdy Roet

Loterijverlies-oprichter Ferdy Roet

Inleg verdwenen naar Ferdy Roet

Stichting Loterijverlies heeft vier miljoen euro, zo’n 80 procent van het door de 194.000 deelnemers bijeengebrachte geld, weggesluisd naar bedrijven van haar oprichter Ferdy Roet.

Tot die conclusie komt Erik van den Emster, voormalig president van de Rotterdamse rechtbank, die afgelopen maanden onderzoek deed naar de boekhouding van de claimstichting.

„Gebleken is dat vrijwel alle gelden van de stichting zijn toegestroomd naar ondernemingen, gerelateerd aan de heer Roet”, schrijft Van den Emster in zijn rapport aan de rechtbank Alkmaar. De onderzoeker stelt dat hij niet heeft kunnen achterhalen waarom er zo veel geld is overgemaakt aan Roets bedrijven, aangezien zijn verzoeken om verantwoording van de betalingen werden genegeerd.

Stichting Loterijverlies probeert al acht jaar een schadevergoeding te krijgen van de Staatsloterij, uit naam van deelnemers die zich misleid voelen door reclamecampagnes waarin de loterij de winkansen overdreef. De Hoge Raad onderschreef de misleiding door de loterij, maar onderhandelingen over een schikking liepen muurvast.

De Telegraaf ontdekte afgelopen jaar dat de contributie van deelnemers aan Loterijverlies ondertussen grotendeels was verdwenen naar schimmige brievenbusfirma’s op de Britse eilanden Guernsey en Isle of Man, waarachter in werkelijkheid Ferdy Roet schuilgaat. Een deel van het geld kwam vervolgens via een U-bocht terug, in de vorm van een hypothecaire lening van 3 miljoen euro voor de aanschaf van een villa door Roet, inclusief inpandig zwembad.

Op verzoek van boze deelnemers aan de claimstichting benoemde de rechtbank Alkmaar dit voorjaar Van den Emster als interim-bestuurder om de vreemde geldstromen bij Loterijverlies in kaart te brengen.

BRON

Rood, wit en blauw zijn de kleuren waarvan ik hou!