Meisje (13) moet van rechter trouwen met ‘verkrachter’ die haar zwanger maakte

Vrouwen protesteren in Tunesië tegen het oordeel van de rechter © afp.

Een rechtbank in Tunesië heeft dinsdag geoordeeld dat een 13-jarig meisje moet trouwen met de man die haar zou hebben verkracht en zwanger gemaakt. Het gaat om de 20-Jarige broer van haar schoonbroer. Vrouwen zijn de straat opgekomen om tegen de beslissing te protesteren.

Ook kinderrechtenorganisaties voeren actie om de beslissing ongedaan te maken en het huwelijk te annuleren. De ouders van zowel de bruid als de bruidegom waren aanwezig op de plechtigheid ondanks de oproep om er niet mee door te gaan.

De rechter beriep zich op artikel 227 van het Tunesische strafrecht dat stelt dat seks met een minderjarig meisje op zes jaar celstraf komt te staan behalve wanneer de ‘dader’ trouwt met het meisje. Dan vervalt namelijk de straf.

Een anonieme rechter vertelde aan CNN het volgende over de ophefmakende zaak: “In dat specifieke geval heeft de rechter gewoon de wet gevolgd die zeker gedateerd is.”

“Tunesië was één van de eerste landen in de regio om internationale akkoorden te ratificeren die de kinderrechten vrijwaren maar deze wet werd nooit aangepast. Het is aan de rechter om ze te volgen of niet.”

Manifestanten hielden plakkaten omhoog voor de rechtbank. “Hoe ik jouw moeder heb ontmoet? Ik verkrachtte haar toen ze 13 was”, stond er onder meer op te lezen.

Het Ministerie van Familiezaken verklaarde bezorgd te zijn over de beslissing van de rechtbank en roept het parlement op om snel een wet aan te nemen die een einde maakt aan de straffeloosheid met betrekking tot verkrachters die met hun minderjarige slachtoffer trouwen.

Rood, wit en blauw zijn de kleuren waarvan ik hou!