Merkel geeft fouten toe: Niet goed voorbereid op gelukzoekers

 

Angela Merkel geeft toe dat er fouten zijn gemaakt in de gelukzoekerscrisis. Ook al zijn het geen excuses, het is waar veel Duitsers op zaten te wachten.
Niemand wil dat de situatie zich herhaalt, ook ik niet
Angela Merkel

,,Als ik het kon, zou ik de tijd terugdraaien”, zegt Angela Merkel. ,,Vele, vele jaren, zodat we ons beter hadden kunnen voorbereiden op de situatie die ons in 2015 trof.” De bondskanselier sprak gisteren in Berlijn, een dag na de ‘bittere’ nederlaag van haar CDU in de hoofdstad. De partij kreeg 17,6 procent van de stemmen.

‘De situatie’ is de gelukzoekerscrisis, die inmiddels niet alleen de christen-democraten, maar ook Merkel zelf flink in de problemen heeft gebracht. De CDU kreeg begin september ook al een pak slaag in de deelstaat Mecklenburg-Vorpommern.

De laatste maanden zwol de kritiek op Merkel aan, vooral omdat ze maar bleef volhouden dat het goed was geweest de deuren wijd open te zetten voor gelukzoekers, zónder stil te staan bij de gevolgen daarvan. Gisteren zei ze daarover: ,,Niemand wil dat de situatie zich herhaalt, ook ik niet.”
Foute manier
Toch zei ze niet dat het een fout was geweest; het was eerder op een foute manier aangepakt. Ook sprak ze voor het eerst over haar veelbesproken woorden ‘Wir schaffen das’. ,,Veel mensen voelden zich geprovoceerd, maar ik bedoelde het als een aansporing, als een teken van waardering.” Ze zou het nu niet snel meer in de mond nemen: ,,Het is een lege formulering geworden.”

Merkel ging tijdens haar toespraak ook in op de veelgehoorde kritiek dat ze van Duitsland een ander, ‘vreemd’ land heeft gemaakt, een land dat veel Duitsers over een paar jaar niet meer zullen herkennen. ,,Ik wil hier mijn gevoel laten spreken”, zei ze.

,,Ik voel dat we beter uit deze fase gaan komen dan dat we er zijn ingegaan. Duitsland gaat in de kern niet veranderen. We moeten in staat zijn hier iets goeds van te maken.” Ze waarschuwde tegelijkertijd dat de gelukzoekerscrisis niet op korte termijn is opgelost. Er is daarvoor de afgelopen jaren te veel verkeerd gegaan, zei ze. ,,Duitsland is niet bepaald de wereldkampioen Integratie. We moeten ons dus gaan overtreffen. Ook ik.”

Vorig jaar kwamen er naar schatting 1,1 miljoen gelukzoekers naar Duitsland. Iets minder dan de helft vroeg asiel aan. Dit jaar ging het tot eind juni om 200.000 mensen.

BRON

Rood, wit en blauw zijn de kleuren waarvan ik hou!