Merkel wil migratiedeal met Noord-Afrikaanse landen

Angela Merkel houdt vol dat de vluchtelingendeal tussen de Europese Unie en Turkije correct is en wil het ruilakkoord ook uitbreiden naar Noord-Afrikaanse landen.

Angela Merkel roept de Europese Unie op een akkoord te sluiten met Noord-Afrikaanse landen waarbij elke nieuwe immigrant die uit die landen in Europa aankomt, gecompenseerd zou worden met het terugsturen van een andere. Zo wil Merkel, naar analogie met de deal die de EU met Turkije sloot, de aanzwellende vluchtlingencrisis indijken. De Duitse bondskanselier roept Europese lidstaten ook op meer vluchtelingen op te nemen die al in Griekenland zijn aangekomen.
Merkel gaf aan dat de deal met Turkije, waarvoor de EU miljarden aan dat land beloofde, een blauwdruk kan zijn voor akkoorden met andere landen.

Waarschuwing
De bondskanselier deed haar oproep na een ontmoeting met Franse en Italiaanse leiders en nadat de Verenigde Naties waarschuwden dat de migratiecrisis waarbij duizenden mensen verdronken in de Middellandse Zee opnieuw op springen staat.

De speciale migratiegezant van de VN meldde dat dit jaar al 95.000 mensen de oversteek van Afrika naar Italië waagden en dat in september en oktober een nog grotere toevloed wordt verwacht.

Voorwaarden
In de in maart gesloten deal tussen Turkije en de EU verklaarde Ankara zich akkoord dat alle vluchtelingen die illegaal de Europese Unie zijn ingekomen en in Griekenland verblijven op kosten van de EU naar Turkije worden teruggestuurd. Voor elke Syriër die wordt teruggestuurd naar Turkije neemt de EU een andere Syriër uit een Turks vluchtelingenkamp op. Turkije koppelde echter voorwaarden aan de deal: de afschaffing van de visumplicht voor Turken die naar de EU willen reizen en nieuwe onderhandelingen over de toetreding van Turkije tot de EU.

De deal kwam onder hevige druk sinds de mislukte militaire staatsgreep van vorige maand in Turkije, maar Merkel wil het concept elders doordrukken.
We moeten vergelijkbare akkoorden sluiten met andere landen, zoals in Noord-Afrika
Angela Merkel
Controle en veiligheid
Aan de regionale krant Neue Passauer Zeitung verklaart ze: ,,We moeten vergelijkbare akkoorden sluiten met andere landen, zoals in Noord-Afrika. Zo kunnen we een betere controle verkrijgen over de vluchtelingenroutes over de Middellandse Zee.”

,,Dergelijke akkoorden zijn ook in het belang van de vluchtelingen zelf. Het is voor hen veiliger. Bovendien hebben er belang bij in Turkije te blijven, dicht bij hun thuisland. Daar zijn de culturele- en taalbarrières ook lager.”

Merkel noemt de Europese deal met Turkije ‘nog altijd correct’ en meent dat de EU ‘er moet voor zorgen dat de deal standhoudt’. Ze roept EU-lidstaten ook op hun verantwoordelijkheid op te nemen en vluchtelingen die in Griekenland zijn gestrand op te nemen.
Als elk land zich verschuilt achter grenzen en weigert mee te werken wegens na­ti­o­na­lis­ti­sche motieven, dan is Europa pas echt gedoemd
Peter Sutherland
Italië
Gisteren waarschuwde de VN-gezant Peter Sutherland dat het aantal vluchtelingen die via Libië naar Italië komen tot 170.000 zal oplopen dit jaar. Dit jaar verdronken al 3.100 vluchtelingen in de Middellandse Zee. In kampen in het zuiden van Italië verblijven al 140.000 migranten, voornamelijk uit Libië.

Brexit
Toen hem werd gevraagd of de Brexit is toe te schrijven aan stemmers die beelden zagen van de vluchtelingencrisis, antwoordde Sutherland: ,,Zeker en vast. Immigratie was en blijft een enorm probleem, dat lijdt geen twijfel. Maar dat doet niets af van het feit dat Europa de oplossing is, niet het probleem.”

,,Enkel een Europees beleid kan de migratieproblematiek aanpakken. Als elk land zich verschuilt achter grenzen en weigert mee te werken wegens nationalistische motieven, dan is Europa pas echt gedoemd.”

BRON

Rood, wit en blauw zijn de kleuren waarvan ik hou!