Merkels regering buigt voor Ankara

Merkels regering buigt voor Ankara: neemt afstand erkenning Armeense genocide

Bondsdag stemde voor erkenning, regering zwicht nu toch voor chantage Turken

De Duitse regering wil uitdrukkelijk afstand nemen van de erkenning door de Bondsdag van de volkenmoord op Armeniërs in de nadagen van het Ottomaanse Rijk. In ruil voor deze handreiking aan de Turkse regering verleent die voor Duitse autoriteiten weer toegang tot de in Turkije gelegerde Duitse troepen, meldt Der Spiegel.

De Turken hadden de Duitsers de toegang tot vliegbasis Incirlik ontzegd, pas als de regering afstand zou nemen van de erkenning van de genocide op Armenen, kon er weer sprake zijn van toegang. Want, zo liet minister Cavusoglu verder weten: “Zij die bewust onze geschiedenis manipuleren en daarover oneerlijk zijn kunnen geen toegang krijgen”. Er staan zes Duitse straaljagers en een tankvliegtuig, plus personeel, op de basis. Dus Merkels regering zwichtte.

De regering zal binnenkort nog eens met zoveel woorden verklaren dat zij niet is gebonden aan de gewraakte resolutie van het parlement. Woordvoerder Steffen Seibert neemt die taak op zich, omdat minister van Buitenlandse Zaken Frank-Walter Steinmeier voor de eer bedankte en opdraven van bondskanselier Angela Merkel als een knieval voor de Turkse president Recep Tayyip Erdogan zou worden uitgelegd.

De concessie aan Ankara is eerder een symbolische dan een inhoudelijke koerswijziging. De regering-Merkel liet van meet af aan doorschemeren dat zij de erkenning van de Armeense genocide geen goed idee vond.

UPDATE:

NOS Teletekst noemt het toegeven aan de chantage van Ankara ‘een gebaar’ van de Duitse regering. Juist ja. Weet u welke Bondskanselier ook vaak een bepaald ‘gebaar’ maakte?

Rood, wit en blauw zijn de kleuren waarvan ik hou!