Moderne azc voor vluchtelingen Katwijk

Modern, ruimtelijk en groen. Hoeveel van onze ouderen ziet nu dagelijks wat groen, woont er in een ruimtelijk en modern tehuis? Katwijk ga je schamen! Het beste zou zijn om het sober te maken in een oud gebouw zodat de vluchtelingen kunnen gaan klagen en snel rechtsomkeert gaan.

Ruimtelijk en groen. Zo zien de woensdag gepresenteerde ontwerpen voor een permanent asielzoekerscentrum (azc) in Katwijk eruit. Zo’n 600 asielzoekers worden ondergebracht in twee bestaande gebouwen van het voormalig marinevliegkamp Valkenburg en zes nieuw te bouwen woonblokken.

De gemeenteraad koos vorig jaar voor een permanent azc dat twee tijdelijke locaties in Katwijk, waar 1.200 vluchtelingen verblijven, moet vervangen. Zoals op meer plaatsen waar asielzoekers worden gehuisvest, ging deze beslissing gepaard met een hoop verzet van bezorgde burgers.

Misschien daarom is het azc wel minder permanent dan het klinkt. Mocht de opvang van vluchtelingen niet meer nodig zijn, dan moet de nieuwe locatie geschikt zijn voor een andere functie, zoals zorg of onderwijs. Ook kunnen op het kantoren en hotel-, congres-, of groepsaccommodaties zijn een optie.

Gemeenteraad

Hoe het nieuwe azc er precies uit komt te zien, is nog niet helemaal duidelijk. Zo is de vraag waar de zes nieuwbouwblokken precies komen te staan. Architectenbureau B4o heeft drie ontwerpen voorgelegd aan de gemeenteraad. Die spreekt daar op 19 mei over.

Rood, wit en blauw zijn de kleuren waarvan ik hou!