Motie schone auto’s aangenomen!

Motie PVDA aangenomen, in 2025 enkel alleen nog maar schone auto’s?

Wij schreven er al eerder over maar het is de PVDA dan toch gelukt! Ze kregen steun van D66, Groenlinks, Pvdd, DenkNL en nog een paar uber linkse partijen.

 

Het straatbeeld in 2025?
“Ik dacht eigenlijk dat het een grapje was” reageerde VVD’er Barbara Visser nog op de motie van PvdA-collega Jan Vos om per 2025 enkel nog elektrische auto’s te verkopen. Een motie die vandaag is aangenomen. Geen grapje, Barbara.

Het is natuurlijk te prijzen dat onze overheid het milieu een handje helpt door eindelijk eens die vervuilende zeevaart aan te pakken te streven naar emissieloos autovervoer. Maar om nu te stellen dat per 2025, over negen jaar dus, enkel nog volledig elektrische auto’s in de showrooms mogen staan, dat gaat wel wat ver.

Vooral omdat de politiek er een nogal tweeslachtig beleid op na houdt. Relatief schoon LPG wordt zwaar belast, hybrides en plug-in hybrides eerst juist minder, maar ondertussen weer steeds zwaarder, terwijl de bijtelling op een A8 4.2 TDI per 2017 juist omlaag gaat en percentueel niet meer verschilt van die van een Volkswagen Golf GTE. Snap jij het nog?

Goed, diezelfde heren en dames op het rode blauwe pluche hebben vandaag dus de motie van PvdA’er Jan Vos aangenomen. Maar wat blijkt, die motie is voordien nog wel eventjes aangepast. Er staat namelijk dat er gestreefd wordt om per 2025 enkel emissieloze auto’s (een nogal misleidende term overigens, maar dat terzijde) te verkopen. Ze gaan er naar streven dus. Om de vandaag aangenomen motie nog maar even te quoten “over tot de orde van de dag.”

De Kamer,

gehoord de beraadslaging,

constaterende:
·dat het mogelijk is om met auto’s te rijden die geen vervuilende stoffen uitstoten;
·dat dit type auto’s in prijs snel goedkoper zal worden en dat de actieradius steeds groter zal worden en dat dit proces sneller verloopt wanneer emissieloos vervoer de standaard wordt;
·dat ook andere landen (Noorwegen, VS) beleid ontwikkelen voor emissieloos vervoer;
spreekt uit dat Nederland moet streven naar het louter verkopen van emissieloze (nieuwe) auto’s in 2025,

en gaat over tot de orde van de dag.

Rood, wit en blauw zijn de kleuren waarvan ik hou!