‘Nederlanders in rehabilitatiekamp voor IS’ers

In Syrië hebben rebellen een kamp opgezet om overlopers en krijgsgevangenen van IS te rehabiliteren. In het kamp zitten onder meer Nederlanders, meldt de BBC. Ook de families van voormalige IS-leden worden in het kamp opgevangen.

View image on Twitter

EXCLUSIVE – FSA camp in where foreigners fleeing IS are held:http://www.bbc.com/news/world-middle-east-37629679 

De BBC sprak met de commandant van Jaysh al-Tahrir, de rebellengroep die de baas is over het kamp. Volgens Mohammad al-Ghabi zitten er zo’n driehonderd IS-leden in het kamp, dat in het noorden van de provincie Idlib ligt.

Nederlander
Het medium kon het kamp niet bezoeken, maar kreeg wel informatie en beelden uit het kamp. Een van de strijders, die zich de naam Abu Sumail heeft aangemeten, zou twee jaar geleden uit Nederland naar Syrië zijn gereisd, via België en uiteindelijk Turkije. Hij noemde de wijze waarop strijders uit het buitenland worden behandeld ontluisterend.

,,Ik denk niet dat ISIS de ware religie is. Ze doden mensen alsof het niks is. Het leven daar bevalt me niet”, zei Sumail, die in de opname praat met een sjaal voor zijn gezicht. ,,Ze zijn slecht voor de mensen. Ze laten niemand weggaan. Mensen die het proberen, worden gepakt en opgesloten. En dan zeggen ze ‘als je het nog een keer probeert, vermoorden we je’.”

Sumail zegt te weten dat als hij teruggaat naar Nederland, hij in de problemen komt. ,,Ik zal de prijs betalen. Ik hoop dat ik snel weg kan en een normaal leven kan leiden.”

BRON

Rood, wit en blauw zijn de kleuren waarvan ik hou!