ISLAM slaat WEER toe: terroristische aanslag in #Nice! 80 doden

Quatorze Juillet, de Franse nationale feestdag, heeft in Nice een rouwrand gekregen toen een vrachtwagen de feestvierende menigte inreed.

Foto: REUTERS

Foto: REUTERS

Foto: © AFP/Getty Images

Foto: NiceMatin

Foto: @gutjar op twitter

Op de boulevard in Nice, de Promenade des Anglais, was een vuurwerkshow net afgelopen toen rond 22.30 uur een witte truck op de menigte op de boulevard inreed.

Daarbij zijn tientallen mensen gewond zijn geraakt. Het dodental staat nu op 80. Achttien mensen liggen in kritieke toestand in het ziekenhuis. Het aantal slachtoffers had nog veel hoger kunnen zijn. In de truck zijn volgens de Franse krant Le Figaro explosieven, wapens en munitie aangetroffen.

Het is nog maar de vraag of de aanslag van donderdagavond is opgeëist door terreurorganisatie Islamitische Staat. Dat heeft Régis Le Sommier, de adjunct-directeur van het Franse blad Paris Match, gemeld via Twitter wel gemeld, maar later trok hij zijn tweet weer in omdat het niet bevestigd werd. Le Sommier heeft als journalist veel geschreven over Irak en Afghanistan.

Vuurwerk

Franse media meldden dat de slachtoffers verspreid over een afstand van bijna twee kilometer verspreid lagen. De vrachtwagen zou met een snelheid van meer dan 50 kilometer per uur door de menigte zijn geploegd en daarbij talloze slachtoffers hebben gemaakt.

Anderen vluchtten in paniek van de onheilsplek. De angst voor een terroristische aanslag is groot en werd gevoed door het geluid van schoten.

Een Nederlandse ooggetuige meldde volgens de NOS dat een man op de menigte heeft geschoten. Een andere Nederlandse ooggetuige zei dat hij “heel veel” lichamen zag liggen.

Politie

De lokale krant NiceMatin toonde een foto waarop de truck is te zien. Politieagenten houden de wagen op de foto onder schot. France24 meldde dat er een schietpartij zou hebben plaatsgehad tussen de politie en mensen in de vrachtwagen. Op twitter circuleert een foto waarop te zien is dat de voorruit van de vrachtwagen is doorzeefd met kogels. De chauffeur van de truck is doodgeschoten. Anti-terreureenheden grendelden het gebied af. De autoriteiten vroegen aan de bevolking om thuis te blijven.

Burgemeester Philippe Pradal van Nice zei op twitter dat dit het grootste drama is uit de geschiedenis van Nice. ’Meer dan 70 slachtoffers zijn te betreuren’.

Restaurant

Tegelijkertijd werd ook gemeld dat er een gijzeling aan de gang was in restaurant Buffalo Grill, maar dat werd later ingetrokken.

De gendarmerie, de nationale politie in Frankrijk, vroeg mensen geen schokkende foto’s en video’s van de aanslag op de Promenade des Anglais in Nice op sociale media te zetten, en ook geen geruchten te verspreiden. Ook riep ze inwoners van Nice op binnen te blijven, het stadscentrum te mijden, hulpverleners niet te hinderen en zo min mogelijk te bellen met noodtelefoonnummers.

Nederlanders

Vrijdagochtend is nog altijd onduidelijk of zich onder de slachtoffers Nederlanders bevinden. Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag laat weten dat dat wordt uitgezocht.

De ANWB heeft nog geen berichten gekregen en op de site ikbenveilig.nl hebben zich zestig mensen gemeld om het thuisfront te laten weten dat ze in orde zijn. Het is niet duidelijk of dat allemaal Nederlanders zijn. – BRON

2 comments on “ISLAM slaat WEER toe: terroristische aanslag in #Nice! 80 doden
  1. Pingback: Het resultaat van de linkse welkom-politiek: betonblokken tegen aanslagen bij carnaval - Liefde voor Holland

  2. Pingback: Dit is Nederland: Route Passion 2017 geheim uit veiligheidsoverwegingen. Overal betonblokken - Liefde voor Holland

Rood, wit en blauw zijn de kleuren waarvan ik hou!

%d bloggers liken dit: