Nijmegen gooit PvdA uit college

 

De Nijmeegse coalitiepartijen SP, GroenLinks en Stadspartij DNF hebben de PvdA uit het college van burgemeester en wethouders gezet. De PvdA mocht wel blijven als gedoogpartij, maar geen wethouder meer leveren. Dat was voor de partij onaanvaardbaar, aldus fractievoorzitter Marc van Nijnatten in een verklaring donderdag.

Volgens de PvdA heeft het college, dat er trots op was ,,de meest linkse coalitie” te zijn, de idealen losgelaten. De partij heeft grote moeite met voorgenomen bezuinigingen die ,,de kwetsbaarste groepen” treffen.

De voormalige coalitiegenoten vonden dat er met de PvdA-fractie niet meer te werken viel. ,,Ze hebben zich onmogelijk gemaakt en zelfs hun eigen wethouder laten vallen”, aldus SP-fractievoorzitter Hans van Hooft.

Kortgeleden trad PvdA-wethouder Turgay Tankir (Economie) af na een vertrouwensbreuk met zijn fractie. Terwijl de PvdA dacht dat de partij een nieuwe wethouder zou leveren, overlegden de coalitiegenoten met ouderenpartij VSP, die nu voor een wethouder zorgt. Met de VSP erbij behoudt de coalitie een nipte meerderheid met twintig van de 39 raadszetels.

De PvdA zit vrijwel altijd in het Nijmeegse college. De Nijmeegse afdeling is een van de grootste van het land. De gemeenteraad praat op 30 november over de problemen.

Rood, wit en blauw zijn de kleuren waarvan ik hou!