NPO met billen bloot

De publieke omroepen moeten met de billen bloot. Als de politiek dat wil, zullen ze details moeten vrijgeven over bijvoorbeeld topsalarissen van presentatoren, voetbalrechten en andere uitgaven betaald met publiek geld.

Staatssecretaris Dekker (Media) wil die verplichting opnemen in de nieuwe Mediawet, laat hij weten.

De publieke omroep is er niet happig op om dit soort gedetailleerde informatie te verstrekken. De journalistieke onafhankelijkheid zou erdoor in het geding kunnen komen, luidt het verweer. Ook zou de info concurrentiegevoelig zijn.

In de afgelopen periode liepen politieke partijen die gegevens zochten, tegen barrières aan. ’Den Haag’ vindt dat de parlementariërs voortaan beter inzage moeten krijgen in de beurs van de publieke omroep om te kunnen toetsen of bepaalde uitgaven van publieke zenders wel verantwoord zijn. Het is immers belastinggeld.

Er was in dit kader onlangs gekrakeel over de inkomsten van radio-dj Giel Beelen. Datzelfde gold voor voetbalrechten, de bekostiging van het Koningslied en de salarisstroken van tv-coryfeeën als Matthijs van Nieuwkerk en Antoinette Hertsenberg.

Rood, wit en blauw zijn de kleuren waarvan ik hou!