OM eist geldboete in zaak tegen Geert Wilders

Het Openbaar Ministerie heeft een geldboete van 5000 euro geëist tegen PVV-leider Geert Wilders.

OM eist boete van 5000 euro tegen Wilders

 

De PVV-politicus wordt vervolgd voor groepsbelediging en aanzetten tot haat en discriminatie vanwege zijn ‘minder, minder’-Marokkanen na de gemeenteraadsverkiezingen in 2014.

Volgens justitie heeft Wilders een volledige bevolkingsgroep gediskwalificeerd en waren zijn uitspraken onnodig grievend.

Uitsluiting

De minder-Marokkanenoproep spoorde zonder enige nuance of argumentatie aan tot uitsluiting van een bevolkingsgroep, zegt officier van justitie Van der Kallen. Ook maakte de politicus een duidelijke tweedeling tussen Nederlanders en Marokkanen, concludeert justitie.

De gevolgen van de oproep waren groot, zegt Van der Kallen. “Als een prominent politicus als Wilders al pleit voor collectief minder Marokkanen, waarom zou een willekeurige werkgever nog openstaan voor sollicitanten van Marokkaanse afkomst?”

Het OM acht drie van de vier aanklachten tegen Wilders bewezen. Justitie stelt dat aanzetten tot haat en discriminatie tijdens zijn interview op de Haagse markt, een paar dagen voor de gemeenteraadsverkiezingen, niet juridisch kan worden hardgemaakt en vraagt op dat punt vrijspraak.

Voor het pleidooi van de verdediging van de PVV-politicus zijn twee dagen uitgetrokken. De uitspraak is op 9 december.

Direct nadat de officier van justitie zijn strafeis had geformuleerd, hielden leden van de PVV-fractie in de Tweede Kamer uit protest een groot spandoek omhoog met een foto van Wilders met een kruis over zijn mond.

In de vergaderzaal van de Tweede Kamer mag niet gedemonstreerd worden. Personeel van de Kamer haalde het spandoek daarom weg.

PVV fractie protesteert in Tweede Kamer

2 thoughts on “OM eist geldboete in zaak tegen Geert Wilders”

  1. https://petities.nl/petitions/ik-sta-naast-geert-wilders

    Onderteken deze petitie

    Ik sta naast Geert Wilders

    1101 ondertekeningen

    Wij willen onze afschuw uitspreken over deze schaamteloze poging een gekozen politicus te intimideren en daarmee zijn gehele achterban monddood te maken. Geert voor het volk, het volk voor Geert! Met deze petitie willen we Geert Wilders een hart onder de riem steken. Samen sterk, Coniunctis viribus!

Rood, wit en blauw zijn de kleuren waarvan ik hou!