Jitse Akse wisselt continu van onderduikplek uit angst voor IS

Hij was kapot. Vier dagen sliep Jitse Akse, nadat het verlossende bericht kwam dat hij niet wordt vervolgd voor het doden van IS-strijders in Syrië. Maar veilig voelt de Leeuwarder zich allerminst. Eenmalig doorbreekt hij samen met zijn advocaat het stilzwijgen in een gesprek met de Leeuwarder Courant. ,,Mijn toekomst is erg onzeker.”

Het is gevaarlijk. Het OM heeft het bijltje er dan wel bij neergelegd, maar IS en de aanhangers van deze terreurgroep niet
,,Even de stad in, de kroeg in om een biertje te pakken. Naar een leuk popfestival, of eindelijk weer eens op bezoek bij mijn moeder…” Jitse Akse (47) zou het graag willen, maar het zit er voorlopig nog niet in. Te gevaarlijk. Het risico dat aanhangers van Islamitische Staat hem te grazen nemen is te groot. Justitie heeft hem de afgelopen maanden zelfs al gewaarschuwd dat een geheime plek waar hij ondergedoken zat niet ‘safe’ was.

,,Het is gevaarlijk. Het OM heeft het bijltje er dan wel bij neergelegd, maar IS en de aanhangers van deze terreurgroep niet. Die dreiging blijft”, vertelt Akses advocaat Mireille Veldman, die bij het gesprek aanwezig is. Dat die dreiging serieus is, zegt zij, blijkt uit het feit dat de Leeuwarder de afgelopen maanden halsoverkop zijn zoveelste nieuwe onderduikplek moest verlaten na een officiële waarschuwing van het OM dat deze plek onveilig was. Veldman: ,,Jitse had er niet om gevraagd; hij vertrouwt het OM niet en de staat hoefde hem niet te beveiligen. Maar het OM wist continu waar hij zat. En of er gevaar dreigde.”

Jitse Akse: ,,Mijn toekomst is erg onzeker. Ik hoop dat het rustiger wordt. Dat de aandacht het komende halfjaar doodbloedt. En dat ik dan weer een leven kan gaan opbouwen. Dat kan nu nog niet. Het is te vers, te onveilig.” De beveiliging door vrienden, en het gevaar dat ook zij daardoor lopen, was en is ,,een flinke belasting” voor Akse en voor zijn omgeving. – BRON

Rood, wit en blauw zijn de kleuren waarvan ik hou!