Onderzoek naar fraude met hulpgeld Syrië

Meisje met haar spullen bij de Syrische grens met Turkije

Vluchtelingenorganisaties Save the Children en Stichting Vluchteling melden dat zij een onderzoek zijn begonnen naar fraude met hulpgelden aan Syrië in Turkije. Lokale leveranciers zouden met onderlinge prijsafspraken de prijzen van producten voor de organisaties onnodig hoog hebben gemaakt. Het is niet bekend hoe groot de schade is.

In januari kwamen al signalen van de fraude binnen. Er zou onder andere zijn gesjoemeld met de prijzen van dekens, tenten, medicijnen en voedsel.

Stichting Vluchteling noemt de mogelijke fraude “schrijnend en onverteerbaar”. Volgens de hulporganisatie “ziet het er naar uit dat minder frisse elementen een slaatje hebben geslagen uit deze omstandigheden”.

Belastingbetaler

De hulpprogramma’s die door de fraude getroffen zouden zijn, worden gefinancierd met geld van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Minister voor Ontwikkelingssamenwerking Ploumen noemt de fraude schandalig. Ze zegt dat de betrokken organisaties haar al vroeg op de hoogte hebben gesteld en dat de fraude waarschijnlijk te maken heeft met prijsafspraken.

Volgens Ploumen lijkt het erop dat de fraude bewezen kan worden. Als dat inderdaad zo is, wil ze het geld terug en ze heeft goede hoop dat dat gaat lukken. Ze benadrukt dat het gaat om geld van de Nederlandse belastingbetaler.

Ze hoopt dat de organisaties de schade op hun beurt kunnen verhalen op de fraudeurs.

Rood, wit en blauw zijn de kleuren waarvan ik hou!