Onlusten in overvolle Griekse gelukzoekerskampen Chios

De Griekse eilanden voor de Turkse kust luiden de noodklok, nu er vaker onlusten zijn in de overvolle gelukzoekerskampen. Niet alleen de gelukzoekers, ook de bewoners van de eilanden zijn de uitzichtloze situatie beu.

Oproerpolitie in het kamp

Oproerpolitie in het kamp © AFP

Bewoners van een gelukzoekerskamp plunderen een vuurwerkwinkel, steken de pijlen aan en richten die op inwoners van de stad Chios op het gelijknamige Griekse eiland. Ook de politie krijgt de volle laag. Diverse gelukzoekers worden opgepakt. Een aantal tenten in het kamp gaat in vlammen op.

Provocatie
Waarom de situatie afgelopen woensdag- en donderdagavond zo is geëxplodeerd, staat niet vast. Volgens ooggetuigen provoceerden extreemrechtse Grieken de gelukzoekers door stenen en molotovcocktails het kamp in te gooien. Volgens VN-gelukzoekersorganisatie UNHCR ontvluchtten 150 bewoners donderdag het kamp in Chios.

De problemen op Chios staan niet op zichzelf. Ook op Lesbos en Samos loopt de spanning op. Er verblijven zo’n 16.000 gelukzoekers op de eilanden, terwijl de kampen officieel maar plaats bieden aan minder dan de helft. Vrijwel dagelijks komen er zo’n 100 gelukzoekers bij, terwijl er van doorstroom naar het vasteland geen sprake meer is sinds het akkoord dat de EU en Turkije in maart sloten.

Trage procedure
In principe worden de gelukzoekers teruggestuurd naar Turkije, maar daarvoor moeten ze eerst individuele asielprocedures doorlopen. Die verlopen vooralsnog uitermate langzaam, waardoor velen al acht maanden vastzitten op de eilanden. De uitzichtloosheid vormt in combinatie met de slechte leefomstandigheden in de kampen een voedingsbodem voor onlusten.

Chios wil nu dat een van de twee kampen dichtgaat. Het liefst ziet het eiland dat de gelukzoekers worden overgebracht naar het vasteland, maar dat is in strijd met het akkoord tussen de EU en Turkije. Ook op Samos dreigt de situatie uit de hand te lopen. Daar is in het kamp plaats voor 850 gelukzoekers; er zitten er nu bijna drie keer zoveel. Dat betekent dat veel bewoners noodgedwongen in goedkope tentjes op het bergachtige terrein bivakkeren.

Verbrande bezittingen nadat het kamp ten prooi viel aan brandbommen

Verbrande bezittingen nadat het kamp ten prooi viel aan brandbommen © AFP

Een Syrische vluchteling raakte zwaargewond bij de brand

Met de dag slechter
De omstandigheden verslechteren met de dag, nu het weer slechter wordt. ,,Vorige week hadden we hier een onweersstorm. Veel van die tentjes spoelden zo van de berg”, zegt Frederieke van Dongen, coördinator van de Nederlandse Stichting Bootgelukzoekers op het eiland. ,,Een Syrische man dreef met een kind, een baby en tent en al weg.”

Op Samos demonstreert de lokale bevolking regelmatig tegen het beleid van de regering en de EU, waarbij af en toe opstootjes ontstaan. De vereniging van hotels heeft besloten geen gelukzoekers meer te huisvesten, ook al krijgen ze daarvoor betaald door de UNHCR. ,,Wij zijn een bestemming voor toeristen, niet voor gelukzoekers”, stelt voorzitter Kostas Kyriasis. ,,Er is een probleem, maar het is niet ons probleem. Buitenlandse touroperators hebben gezegd dat ze niet meer met ons zaken willen doen als we gelukzoekers huisvesten.”

Minder experts
Een woordvoerder van de regering zegt dat er geen snelle oplossing is, maar wijst erop dat de EU-landen veel minder asielexperts hebben geleverd dan beloofd. Daardoor duren de procedures volgens hem zo lang.

België besloot eerder deze week juist zijn asielexperts weg te halen uit de kampen in Griekenland, omdat hun veiligheid in het geding zou zijn. Den Haag volgt dat voorbeeld vooralsnog niet. ,,De Grieken hebben onlangs maatregelen getroffen, en de veiligheidssituatie is verbeterd. Maar we blijven het in de gaten houden”, zegt een woordvoerder van het ministerie van Veiligheid en Justitie. Momenteel helpen vijftien Nederlandse vreemdelingenexperts hun Griekse collega’s bij de asielprocedures.

Rood, wit en blauw zijn de kleuren waarvan ik hou!