Ontruiming ‘jungle’ Calais begonnen

De eerste bussen met gelukzoekers zijn vanmorgen vertrokken uit Calais.Bij de ingang van het kamp zijn lange rijen onstaan met honderden, grotendeels mannelijke gelukzoekers, vertelt correspondent Frank Renout. Er zijn zo’n 3250 agenten aanwezig.

Naast het kamp staat een enorme hangar klaar met dranghekken waar mensen zich kunnen aanmelden voor een vrijwillige verhuizing. In de hangar worden mensen geregistreerd en krijgen ze een polspandje. Het bandje geeft door middel van kleur aan naar welke regio de mensen gaan verhuizen. Ook geeft de kleur aan in welke bus mensen moeten stappen.

Om iedereen naar hun nieuwe locatie te vervoeren, staan zo’n zestig bussen klaar. De eerste bus vertrok rond 08.45 uur. Kinderen krijgen voorrang in de rij.

In Calais waren al zo’n 2000 agenten. Voor de ontruiming zijn 1250 extra agenten ingezet.

Rellen
Bewoners die niet willen verhuizen, gooiden gisteren stenen naar de politie. Niet alleen Franse agenten zetten zich schrap. Hun Belgische collega’s controleren extra aan de grens met Frankrijk om te voorkomen dat de gelukzoekers hun heil in België zoeken.

Er wordt rekening mee gehouden dat zo’n 2.000 gelukzoekers het kamp, dat vrijdag leeg moet zijn, niet willen verlaten. De bewoners worden met bussen naar opvangcentra gebracht. In het kamp verblijven nu ongeveer 6400 migranten.

Morgen beginnen de schoonmaakdiensten met het opruimen van het terrein.

BRON

Rood, wit en blauw zijn de kleuren waarvan ik hou!