Ook het PvdA heeft last van censuur

PvdA wil opheldering na verwijdering Facebookpagina van Kamerlid

De partij is verontwaardigd over de verwijdering van de Facebookpagina van de politica. “Wij vinden het onacceptabel dat het profiel van een volksvertegenwoordiger die een openhartig verhaal schrijft over haar drijfveren en idealen zomaar offline wordt gehaald”, laat de partij weten via Facebook.

Yücel betuigde in haar Facebookpost, waarvan een screenshot op de pagina van de PvdA is geplaatst, steun aan Ebru Umar. De columniste werd eind april in Turkije gearresteerd vanwege haar tweets over de Turkse president Recep Tayyip Erdogan. Een dag later werd ze weer vrijgelaten, maar ze werd gesommeerd Turkije niet te verlaten.

De columniste van onder meer Metro zit momenteel niet in de gevangenis, maar mag Turkije niet verlaten. Via sociale media wordt Umar bedreigd door volgens haar Nederlandse Turken die vinden dat ze Erdogan heeft beledigd.

AanklachtenVorige week werd bekendgemaakt dat er nog eens twee nieuwe aanklachten tegen Umar zijn ingediend. Een klacht werd ingediend door een inwoner van Rotterdam.

Dat Umar in Turkije is opgepakt is volgens Yücel als “bizar, schandalig en onacceptabel” en dat de columniste onlangs door een Rotterdammer is “verklikt”, noemt zij “ernstig en zorgelijk”.

Voor de Turks-Nederlandse aanhangers van Erdogan die juichten na de arrestatie van Umar heeft de politica eveneens geen goed woord over. Na eentweet eerder deze week waarin zij haar morele steun uitspreekt voor Umar, kreeg ook Yücel “verwensingen en bedreigingen”, naar haar hoofd geslingerd, schreef zij in haar verwijderde post.

Maar ze zal zich niet de mond laten snoeren, schreef zij. “Ik en velen met mij [zullen] zich nooit laten intimideren door ‘Ankara’.” Juist als politicus met een Turks-Nederlandse achtergrond vindt Yücel het belangrijk om zich uit te spreken. “Dictatoriale regimes zal ik altijd blijven bekritiseren”, aldus Yücel.

Rood, wit en blauw zijn de kleuren waarvan ik hou!