Ophef om lijst ‘Gülenleerlingen’


Het Cosmicus College in Rotterdam wordt gelinkt aan de Gülen-beweging.

Het Cosmicus College in Rotterdam wordt gelinkt aan de Gülen-beweging.

Overzicht met ’foute’ scholieren gaat rond in Amsterdam

In Amsterdam doen lijsten met ‘Gülenleerlingen’ de ronde. Deze worden ook gedeeld met de Turkse overheid. De Amsterdamse gemeenteraad vindt de praktijk onacceptabel en heeft de politie en het OM ingelicht.

De lijsten bevatten namen van Turkse leerlingen op Amsterdamse scholen. Daarbij wordt aangegeven wie tot het zogenaamde Gülenkamp behoort en wie aanhanger is van de Turkse president Recep Erdogan.

Aanhangers van de Turkse president zouden volgens de lokale afdeling van D66 een commissie ’Veilig naar School’ hebben opgericht die de lijsten publiceert. De lijst zou naar Turkijke zijn gestuurd, meer details ontbreken vooralsnog.

Wel heeft de Amsterdamse wethouder Simone Kukenheim al aangegeven dat de gemeente op geen enkele manier te maken wil hebben met de commissie en bij het handhaven van de leerplicht ook geen gebruik maakt van de lijsten die het krijgt aangeboden. ,,Het klopt dat wij die lijsten opgedrongen krijgen maar daar hebben wij geen behoefte aan. Leerplichtambtenaren werken op basis van eigen waarnemingen. In overleg met het OM wordt redelijkheid en billijkheid toegepast bij het handhaven van de leerplicht.’

BRON

Rood, wit en blauw zijn de kleuren waarvan ik hou!