Ophef om ’terreursteun’

Foto: AP

DEN HAAG – De VVD wil snel opheldering van het kabinet over vermeende Turkse steun aan islamitische terreurbewegingen. De Duitse regering heeft in een geheim document aangegeven dat Turkije een ’steunpilaar van militante moslimgroepen’ is. Berlijn verwijst naar talrijke steunbetuigingen aan bijvoorbeeld de Egyptische moslimbroederschap en de Palestijnse terreurbeweging Hamas.

PVV-leider Wilders is niet verrast door de Duitse bevindingen. „We zouden er goed aan doen geen zaken met deze terreurvriend te doen, niet met Turkije te onderhandelen over de EU en het land uit de NAVO te knikkeren.” Hij noemt Erdogan een ’potentiële kandidaat voor het Internationale Strafhof’.

VVD’er Ten Broeke vindt het verbreken van banden met Turkije juist onverstandig en zegt dat Europa beter een voorbeeld kan nemen aan Israël, dat een knipperlichtrelatie met Ankara onderhoudt.

De relatie tussen Europa en Turkije is gespannen vanwege de vluchtelingencrisis enerzijds en toenemende vrijheidsbeperking voor burgers door de regering van president Erdogan.

BRON

Rood, wit en blauw zijn de kleuren waarvan ik hou!