Opluchting om ontsnapping Laura

 Laura Hansen, hier met een van haar kinderen, was naar eigen zeggen door haar agressieve echtgenoot meegenomen naar IS-gebied.

Laura Hansen, hier met een van haar kinderen, was naar eigen zeggen door haar agressieve echtgenoot meegenomen naar IS-gebied.
Foto: FOTO KURDISTAN24

Je bent een liefhebbende en zorgzame vader, hebt een goede opleiding, een prima baan en dan nóg kan het gebeuren dat je dochter opeens in het kalifaat zit. ,,Het is een sekte en dit kan iedereen overkomen’’, zegt de vader van Laura Hansen. Zijn dochter is aan IS ontsnapt en keert terug naar Nederland. Ze zal bij de grens hoe dan ook worden aangehouden. De verdenking: deelname aan een terroristische organisatie.

Laura’s vader is ‘enorm opgelucht’ over de wending in het drama. Hij heeft nog niet kunnen bellen met zijn dochter sinds ze is ontkomen.

Ook heeft hij nog niets gehoord van de autoriteiten over hoe het nu verder gaat. Ze zal niet zonder meer als slachtoffer worden verwelkomd, zegt een woordvoerder van het openbaar ministerie. ,,Het beleid bij het OM is dat als Syriëgangers terugkeren, de politie hen aanhoudt en verhoort. Ze worden dan bevraagd over hun tijd in het strijdgebied. Ik ken geen verhalen van mensen die met een goede onderbouwing hebben kunnen aantonen dat ze slachtoffer waren.’’

Bij de zender Kurdistan24 vertelde Laura hoe haar gewelddadige man haar vorig jaar september tijdens een vakantie in Turkije onder valse voorwendselen meenam de Syrische grens over. Ze zouden oorlogsslachtoffers gaan helpen in een vluchtelingenkamp, maar voor ze het wist, zat ze in Raqqa. „Een hel.” Ze moest gedwongen binnenblijven. Later werd zij met haar kinderen overgebracht naar de stad Mosul in Noord-Irak. Sporadisch belde ze kort met thuis. Haar vader zou haar hebben geholpen om contact te leggen met Koerdische strijders. Die wisten haar weg te krijgen uit het gebied.

BRON

Rood, wit en blauw zijn de kleuren waarvan ik hou!