Origineel plan ‘Parijs’ was ambitieuzer, met Nederland als doelwit

Origineel plan ‘Parijs’ was ambitieuzer, met Nederland als doelwit

De terroristen achter de aanslag in Parijs zagen Nederland ook als belangrijk doelwit. Uit nieuwe documenten blijkt dat de originele plannen voor de aanslagen veel groter waren, en de jihadisten ook in een reeks andere plaatsen ravage wilden aanrichten.

De Amerikaanse nieuwszender CNN heeft een aantal documenten in handen dat meer details geeft over de aanslagen in november. Uit de documenten blijkt ook dat Europese autoriteiten het bestaan van een voortvluchtige terrorist hadden verzwegen. Het gaat om Abid Tabaouni, die pas in juli werd gearresteerd.

Nederland was belangrijk doelwit

Een goed georganiseerde tak van Islamitische Staat (IS) werkte aan aanslagen in Europa en het originele plan van de terreurorganisatie voor de aanslagen, was veel ambitieuzer en zou dramatische gevolgen hebben gehad. Niet alleen zou de aanslag in eerste instantie worden uitgebreid naar andere landen, ook bepaalde plekken in Parijs werden pas op het laatste moment ontzien.

Het belangrijkste alternatieve doelwit was Nederland, aldus het onderzoeksteam van CNN. Het is niet duidelijk of er verdere details waren over de plannen en het is onbekend of de terroristen een specifieke plek in Nederland voor ogen hadden.

Eerder kwam aan het licht dat de Franse jihadist Abdelhamid Abaaoud in de Belgische stad Verviers te werk ging als goed georganiseerde entrepreneur. Abaaoud was het brein achter de aanslagen in Parijs en wordt gezien als de ‘grote baas’ van de terroristen die de aanslagen voorbereidden. Hij deelde telefoontjes uit, en runde als het ware terreur-startups. Nu blijkt dat de terroristen enorme bedragen pompten in de voorbereidingen van de aanslagen en dat zelfs binnen de teams codewoorden en –namen werden gebruikt.

Terroristen kwamen massaal mee met asielstroom

2016-03-23 00:00:00 (COMBO) This combination of handout pictures obtained by AFP on March 23, 2016 shows Khalid (L) and Ibrahim (R) El Bakraoui, the two Belgian brothers identified as the suicide bombers who struck Brussels on March 22, 2016, as a manhunt for a third assailant in Belgium's bloodiest terror assault gained pace. Two suicide blasts hit Brussels' Zaventem airport on March 22, 2016 morning followed soon after by a third on a train at Maalbeek station, close to the European Union's institutions, just as rush-hour commuters were heading to work. The triple blasts that killed some 30 people and left around 250 injured was claimed by the Islamic State jihadist group. XGTY RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / OFF" NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS‘Financiering van terreur’:jihadisten achter Brussel en Parijs kregen uitkering

Tabaouni was een van de terroristen die met de asielstroom naar Europa kwam. Uit de documenten van CNN blijkt dat twee terroristen die werden opgepakt in een migrantenkamp, niet mee konden doen aan de aanslagen in Parijs omdat ze een maand lang werden opgesloten. De jihadisten werden echter uiteindelijk gewoon bevrijd en konden gewoon via de migrantenroute verder reizen.

Ook blijkt dat nog veel meer terroristen als migranten naar Europa reizen en er sprake is van een aantal ‘slapende IS-cellen’. Het gaat vooral om geradicaliseerde Europeanen: ‘We zien dat terroristen die in de afgelopen weken individuele aanslagen hebben gepleegd, ook via die route kwamen,’ aldus Jean-Charles Brisard, voorzitter van het Franse Centrum voor Terreuranalyse.

Ook aanslagplegers in Duitsland bleken zich voor te doen als asielzoekers. Pas in juli 2016 gaf de Nederlandse Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid Dick Schoof toe dat terroristen meekomen met de asielstroom. Toen kwam ook aan het licht dat IS te werk gaat met een ‘verontrustende mate van professionaliteit’.

BRON

One comment on “Origineel plan ‘Parijs’ was ambitieuzer, met Nederland als doelwit
  1. Pingback: Links BLIJFT maar thee drinken, maar MOSLIMterrorist wilde wapens op Schiphol verbergen - Liefde voor Holland

Rood, wit en blauw zijn de kleuren waarvan ik hou!

%d bloggers liken dit: