Nederlandse lokale Paastradities: Paasstaakslepen in Denekamp

Lokale tradities met Pasen, zoals in Denekamp (Overijssel): het Paasstaakslepen!

Op eerste Paasdag vertrekt rond 13.00 uur vanaf de St. Nicolaaskerk een grote groep. Judas en Iscariot lopen voorop richting Huis Singraven. Daar wordt aan de kasteeleigenaar om een ‘paasstaak‘ (een lange, rechte boomstam) gevraagd.
Na inwilliging van dit verzoek trekt de stoet met heer van het Singraven naar de plek waar de boom wordt aangewezen die als paasstaak wordt uitverkoren. Nadat de boom is goedgekeurd wordt begonnen met het omhakken.. Dit omhakken is een voorrecht, dat slechts aan enkele personen is voorbehouden – een voorrecht dat van vader op zoon overgaat. Ondertussen klimt Judas in de boom om zo hoog mogelijk een touw te bevestigen waaraan de boom kan worden omgetrokken. Wanneer het Judas niet lukt om hoog in de boom te klimmen mag Iscariot het proberen.
Nadat de boom is omgehakt en van takken is ontdaan wordt deze met de top naar voren richting het dorpscentrum gesleept. Dit wordt gedaan door honderden mensen die lange ketens vormen door elkaars handen vast te houden. Zo wordt de paasstaak onder luide aansporing voortgetrokken. De ‘Poaskeerl’s die bij de boomstam lopen zingen paasliederen. Bij de St. Nicolaaskerk aangekomen wordt de boom voor de kerk neergelegd en gaan velen naar het Paaslof dat om 15.00 uur begint. Na de korte kerkdienst wordt de paasstaak verder getrokken naar de paasweide op ’t Goor a/d Berghummerstraat.
Daarna wordt de boom verkocht aan de hoogste bieder. Maar eerst dient de paasstaak rechtop te worden gezet. Er wordt een gat gegraven, terwijl ook een ton gevuld met teer aan het topje van de staak wordt bevestigd. Het vastnagelen van de ton, lijkt te verwijzen naar de kruisiging van Jezus Christus. Het overeind zetten van de paasstaak gebeurt met behulp van ladders en veel mankracht.
Als eindelijk de paasstaak staat is het de taak van Judas om de boom te verkopen. Wanneer het Judas niet lukt om de boom te verkopen wordt hij door de menigte van de ladders geschud en mag Iscariot het proberen. De traditie wil echter dat Iscariot de boom niet mag verkopen. Dat moet Judas doen, dus moet Judas tot slot toch weer naar boven. Nadat de boom verkocht is sluit Judas de middag af door de aanwezigen uit te nodigen voor het paasvuur, wat om 20.00 uur met de nodige moeite werd ontstoken.

 

Rood, wit en blauw zijn de kleuren waarvan ik hou!