Per ongeluk een goed stuk in de Trouw gelezen

Per ongeluk een goed stuk in de Trouw gelezen. Waarom christenen de kant van Assad moeten kiezen.

IS heeft het op de kruisvaarders voorzien

© ap.
De Franse priester Jacques Hamel werd gisteren door twee aanhangers van IS van het leven beroofd. In zijn eigen kerk in het plaatsje Saint-Etienne-du-Rouvray sneden zij de keel door van de 85-jarige katholieke geestelijke.

Islamitische Staat ziet christenen als vijanden. Dat betekent niet dat de terreurorganisatie alle christenen wil doden.

Bijna iedere dag dreigt Islamitische Staat wel met geweld tegen christenen. De toespraken van de jihadisten staan bol van verwijzingen naar  ‘kruisvaarders’, de ‘mensen van het kruis’, het oude Rome, Constantinopel. Maar in de praktijk komt daar weinig van terecht: in de Levant moeten vooral alawieten en sjiieten het ontgelden, in het Westen zijn met name moderne stedelingen het doelwit.

De term kruisvaarders is overdrachtelijk: de ene keer worden er westerse militairen in het Midden-Oosten mee bedoeld, de andere keer alle westerse militairen en staatshoofden, maar vrijwel nooit christenen in het algemeen. Mogelijk heeft de terrorist die de Franse priester in de kerk in Saint-Etienne-du-Rouvray, vermoordde een ruimere interpretatie gehanteerd.

Islamitische leefregels
IS heeft geen coherent beleid als het gaat om het aanvallen van christenen. In Syrië en Irak worden zij door IS als ‘Mensen van het Boek’ beschouwd omdat zij een monotheïstische godsdienst aanhangen en een aantal profeten delen met de islam. Tegelijkertijd bestempelt IS hen als vijanden, omdat zij afwijken van de islamitische leefregels. Christenen hebben vier alternatieven: bekering tot de islam, de dood, vertrek of het betalen van een speciale belasting. Kiezen ze voor het laatste, dan hebben ze recht op bescherming.

In de praktijk is het leven voor christenen in IS-gebied bijzonder zwaar. Ze mogen niet openlijk hun religie belijden, de kruizen worden van de kerken verwijderd en Jezus- en Mariabeelden worden vernietigd. Daarnaast worden op hun deuren de  Arabische letter ‘n’ geschilderd, dat staat voor nasrani, oftewel christen. De meeste christenen zijn IS-gebied dan ook al ontvlucht.

Ieder IS-filiaal hanteert bovendien haar eigen regels. In Libië hebben christenen niet de ‘luxe’ om te kiezen: daar worden ze door IS gedood. Vorig jaar werden nog dertig Ethiopische en Egyptische kopten op een Libisch strand onthoofd vanwege hun geloof. De video van de slachtpartij luidde: ‘Een met bloed doordrenkte boodschap aan de natie van het kruis.’

Hoewel in het Westen veel sympathie is voor de situatie van de christenen in het Midden-Oosten, wijten veel Midden-Oosterse christenen hun misère juist aan het Westen.

Kritiek op Frankrijk
De aartsbisschop van de Melkitische Grieks-katholieke Kerk in Aleppo, Jean Jeanbart, was afgelopen januari in Frankrijk voor een bezoek aan een bisschoppenconferentie, waar hij de Franse regering fel bekritiseerde vanwege haar poging om het Syrische regime omver te werpen. Volgens Jeanbart is dat de reden dat de christenen in de verdrukking komen. “Jullie moeten begrijpen dat als we moeten kiezen tussen Assad en IS, de keuze snel is gemaakt”, aldus Jeanbart.

De aartsbisschop bekritiseerde ook de passieve houding van westerse christenen. Zij zouden niets doen om hun regering op andere gedachten te brengen.

“Waarom spreken jullie je niet uit over dit gevaar dat ook jullie treft?”, vroeg hij zich hardop af. “We moeten niet vergeten dat stilzwijgen soms een teken is van goedkeuring.”

Jeanbart eindigde de conferentie met een waarschuwing: “De zelfzuchtigheid en de belangen, slaafs verdedigd door jullie regeringen, zullen uiteindelijk ook jullie de kop kosten. Open jullie ogen! Zien jullie soms niet wat er onlangs in Parijs is gebeurd?”

BRON

Rood, wit en blauw zijn de kleuren waarvan ik hou!