Policorwatch: Connexxion-CEO wil busterreur aanpakken, en… ‘kwajongens’ banen aanbieden

Policorwatch: Connexxion-CEO wil busterreur aanpakken, en… ‘kwajongens’ banen aanbieden

Zachte busmeesters maken stinkende wonden

Bart Schmeink, CEO van de geplaagde busmaatschappij Connexxion, spreekt bij BNR (vanaf 27:15) over deterreur die zijn mensen en materieel te verduren krijgen in met name de Almeerse Kruidenwijk. Marokkaanse jongeren gooien er stenen naar bussen en teisteren personeel en passagiers, zelfs zo ernstig dat er busdiensten moesten worden opgeschort.

Schmeink zegt redelijke dingen. OV-verboden, kinderen die des avonds alleen over straat lopen aanspreken en hun ouders verantwoordelijk stellen, niet wegkijken van het benoemen van de problemen en de afkomst van de daders, sterke samenwerking tussen politie, gemeente en vervoerders, etcetera.

Hij is nu gedwongen om op jaarbasis zeven tot acht ton extra uit te geven aan toezichthouders die meerijden op de bussen, en zijn mensen voelen zich evengoed onveilig. Dus ja, begrijpelijk, deze zero tolerance law-and-order duidelijkheid van de getergde vervoersbaas.

En dan gaat hij helemaal Pieter Broertjes.

Connexxion wil maatschappelijke verantwoordelijkheid nemen en ‘de kwajongens’ een mooi baantje aanbieden. Kaartjes controleren, schoonmaken. “We denken er aan de dadertjes te verbinden met ons product en onze dienst.” Een loffelijk streven maar het valt te betwijfelen of de heren straatterroristen zich de moeite wensen te getroosten een baantje te nemen, laat staan iets laaggeschoolds. Zij halen hun neusjes daar naar alle waarschijnlijkheid voor op. En daarnaast zendt deze aanpak een heel verkeerd signaal: misdraag je, en de stages of banen worden de in de schoot geworpen. Slecht gedrag belonen, ook uit pragmatisme, is een snelle manier om meer en meer monsters te kweken, met een alsmaar groeiende behoefte aan de vervulling van hun wensen. Moeten we gewoon niet willen, met ons allen.

BRON

Rood, wit en blauw zijn de kleuren waarvan ik hou!