Politie bezoekt Facebook gebruikers

Politie houdt vinger aan de pols op sociale media: ‘Ze vroegen wat ik daarmee bedoelde, kom in opstand’

Tekst op de afbeelding is niet de bewuste tekst van de bezochte dames op Facebook.

 

Op de sociale media is het ook rustiger dan tijdens het najaar in de opmaat naar de crisisnoodopvang in Snellerpoort in oktober. Natuurlijk laten bezorgde burgers zich soms ongenuanceerd uit over vluchtelingen, maar de massale boosheid op dit thema lijkt verdrongen. Van een oproep om tot fysiek verzet te komen, zoals in het najaar nog regelmatig viel waar te nemen, is nauwelijks nog sprake.
Bezoek aan de deur
Twee Woerdense dames (namen om privacyredenen niet genoemd, maar bekend bij de redactie) keken dan ook vreemd op toen ze donderdagmorgen politie aan de deur troffen. Twee agenten met een uitgedraaide lijst van commentaren op Facebook kwamen verhaal halen over de inhoud van die epistels met de strekking ‘we moeten meer tegenstand bieden’ en ‘rot op burgemeester’.

“Ik had twee man aan de deur”, vertelt de vrouw aan Woerden Dichtbij. “Ze wilden weten wie er achter de commentaren zaten die ze hadden uitgeprint. Ze willen denk ik niet dezelfde toestanden als de vorige keer in oktober.”

“Ik snap het wel ergens hoor, maar ik schrik er toch van”, vervolgt de vrouw. “De agent las het voor en vroeg of ik dat gezegd had. En dat was het wel. Ik kreeg geen opmerkingen of commentaar, alleen of ik het gezegd had. Ik vond het eigenlijk niet zo extreem maar het was kennelijk al voldoende om door de politie opgezocht te worden. Ik heb het commentaar maar verwijderd, ik heb geen zin in dit gezeik aan de deur. Ik heb m’n mening gegeven en dan gelijk politie aan de deur. Ik vind dat wel veel te ver gaan eigenlijk.”

Geen sprake van dreiging, gewoon kennismaken
De politie bevestigt tegenover Woerden Dichtbij het bezoek aan enkele Woerdenaren wegens commentaren op sociale media. “Er is geen sprake van dreiging. Het was een laagdrempelig kennismakingsgesprek”, aldus een woordvoerder van Politie Woerden. “Gewoon om te kijken wat er leeft in de samenleving. Uit deze gesprekken vloeien geen nieuwe acties, we laten het hierbij.”

De politie ontkent dat het bezoek in opdracht is gegaan van de burgemeester.

‘Aanbellen staat vrij’
Op het gemeentehuis wordt met enige verbazing gereageerd op de bezoekjes aan ‘reaguurders’ van de politie. Een woordvoerder van de gemeente laat weten hier niet van op de hoogte te zijn geweest maar bevestigt de bezoeken aan de redactie. “Dat de politie dit doet is opmerkelijk, maar het staat ze natuurlijk vrij om aan te bellen”, aldus de woordvoerder. “Als maar duidelijk is dat er in principe geen wet overtreden is. Wij houden als gemeente ook goed bij wat er op sociale media gezegd wordt en hebben geen substantiële bedreiging waargenomen richting burgemeester of andere bestuurders. De politie doet dit op eigen oordeel en dat mag natuurlijk.”

Politie grijpt vaker in
De afgelopen dagen werd bekend dat in Breda en Maastricht de politie bezoek gebracht heeft aan een burger naar aanleiding van dreigende opmerkingen op sociale media. In Breda werd de burgemeester daar ernstig door in verlegenheid gebracht. In Maastricht was er sprake van ernstige opruiing volgens de politie. De commentaren worden als zeer bedreigend ervaren en hebben zelfs geleid tot arrestaties.

De agenten in Woerden gaven tijdens de bezoekjes aan dat een mening geven over vluchtelingen natuurlijk mag maar attendeerde ook op de mogelijkheid tot inspreken in de gemeenteraad. (dit onderwerp wordt de maanden april, mei, juni geagendeerd.)

Ook kan de gemeenteraad aangeschreven worden via de mail. Alle brieven worden behandeld en gelezen.

Inspreken heeft zin. Veel politieke partijen hechten zeer veel waarde aan insprekers tijdens de commissievergaderingen.

Bron: dichtbij.nl

10 thoughts on “Politie bezoekt Facebook gebruikers”

 1. Als ze iets willen weten wat ik op facebook etc. schrijf, kunnen ze me dat altijd op facebook vragen. Anders reken ik het tot intimidatie van de rijksoverheid of gemeentelijke overheden.

  1. Dussss.. Een meisje heeft een sex video gemaakt wat een jaloerse ex op facebook zet. En daar kan de politie niks aan doen. Terwijl als je je over het “systeem” te negatief uitlaat komen ze meteen op visite met complete uitdraaien. . . Das op zijn zachtst gezegt opmerkelijk.

   1. Inderdaad, Peter Drent…..
    “Een meisje heeft een sex video gemaakt wat een jaloerse ex op facebook zet. En daar kan de politie niks aan doen. Terwijl als je je over het “systeem” te negatief uitlaat komen ze meteen op visite met complete uitdraaien. . . ”
    Volkomen met je eens…..

 2. kijk lieve mensen,ik heb er schijt aan,ze kijken maar wat ze willen,en als ze bij mij aan de deur komen,trap ik ze van de deur weg,moet verdomme niet mooier gaan worden,ik zeg doe je ding,ga tekeer tegen de burgemeester en kom in opstand als je dat wilt,maat laat je eigen niet koejeneren door zo,n kneusje in een politie pakkie, een homo is nog meer man als dat tuig wat er tegen woordig zich politie agent wilt noemen,echte mannen zijn het niet meer,ja met een man of tien, ik veeg me kont er mee af,met de politie en de wetgeving,en als ze wat willen komen ze maar,

 3. Goede actie van de politie, het was niet nodig om de vrouwen op te pakken want ze hebben zelf hun posts die over de scheef gaan verwijderd.

 4. Ze willen ieder verzet, hoe klein ook, gelijk de kop indrukken.
  Als je je daardoor laat intimideren, dan krijg je het nog moeilijk straks.
  Want een burgeroorlog is bijna onvermijdelijk.
  Of iedere Nederlander vertrek naar beter oorden, dat kan natuurlijk ook.
  Hoe dan ook: De dagen van dit land zijn wel geteld.

Rood, wit en blauw zijn de kleuren waarvan ik hou!