Protest tegenstanders Zwarte Piet bij intocht

Roetpiet in de keuken van het kasteel van Sinterklaas.

Roetpiet in de keuken van het kasteel van Sinterklaas. © ANP XTRA

Tegenstanders van Zwarte Piet willen demonstreren bij de landelijke intocht van Sinterklaas in Maassluis. Het collectief Kick Out Zwarte Piet (KOZP) roept mensen op, van zich te laten horen tijdens het evenement op zaterdag 12 november.

Wat ons betreft is 2016 het laatste jaar dat december een bijsmaak heeft van kolonialisme, slavernij en onderdrukking.

Collectief Kick Out Zwarte Piet

De actievoerders hebben het plan om hun boodschap te verkondigen op het plein waar de intocht eindigt, lieten ze dinsdag weten. Ze hebben dit echter nog niet gemeld bij de gemeente.

,,Wat ons betreft is 2016 het laatste jaar dat december een bijsmaak heeft van kolonialisme, slavernij en onderdrukking”, staat in een verklaring. De tegenstanders vinden het hulpje van de goedheiligman in zijn zwarte gedaante een racistisch karakter hebben.

Kinderfeesthaters

Hoeveel actievoerders bij de intocht worden verwacht, wilde een woordvoerster niet zeggen. ,,We willen een vreedzaam protest voeren en laten ons niet uitdagen door tegenstanders die het vervelend vinden dat we er staan”, zei ze. Ze benadrukte dat de betogers ,,sowieso op het plein gaan staan”, ook als de gemeente een andere plek aanwijst.

Tijdens de intocht is voor het eerst ook een demonstratie aangekondigd van de extreemrechtse Nederlandse Volks-Unie (NVU), onder het motto: ,,Ik schaam mij niet voor Zwarte Piet. Stop de kinderfeesthaters”. De gemeente heeft hiervoor al toestemming gegeven.

BRON

Rood, wit en blauw zijn de kleuren waarvan ik hou!