Rutte WEIGERT Porosjenko om radarbeelden MH17 op te vragen

Eerst schreef het OVV dat er geen radarbeelden waren, omdat alle radar toevallig die dag uit stond. Later werd geroepen dat de radars toevallig net allemaal tegelijkertijd in onderhoud waren, tijdens een luchtoorlog.

Vervolgens verklaarde minister Van der Steur aan de Tweede kamer dat er geen radarbeelden nodig waren, omdat het JIT alles had om een sluitende rechtszaak te beginnen.

Toen gingen ze naar Moskou om radarbeelden te vragen, waar ze eerst geen behoefte aan hadden en nu weigert Rutte om aan de beschermeling van de VS radarbeelden te vragen waarvan eerst werd gezegd dat ze niet bestonden.

Onderste steen.

Premier Mark Rutte gaat de Oekraïense president Petro Porosjenko zaterdag niet vragen naar de ruwe Oekraïense radarbeelden van de ramp met vlucht MH17. Die zouden meer duidelijk kunnen scheppen over de toedracht.

“Wij vragen nooit als Nederlandse regering naar informatie in het kader van MH17, tenzij het Openbaar Ministerie ons dat eventueel zou verzoeken”, zei hij vrijdag op de NAVO-top in Warschau. “Het kabinet wil geen politieke beïnvloeding van dit belangrijke strafrechtelijke onderzoek.”

Wel gaat Rutte Porosjenko vragen om een antwoord op de brief van nabestaanden van slachtoffers van de ramp, zoals hij dinsdag aan de Tweede Kamer heeft toegezegd. Daarin wordt wel gevraagd de radarbeelden te verstrekken. “Het gaat mij om de beleefdheid dat een brief wordt beantwoord”, aldus de premier. “Ik weet formeel niet eens wat erin staat.”

“Het is absoluut geen diplomatieke poging de beelden toch te krijgen”, verzekerde Rutte. “Ik wil geen politieke vingerafdruk op het onderzoek, want dan zouden landen kunnen zeggen dat het niet deugt. En het belangrijkste is dat de daders voor de rechter komen.”

Het OM is wel naar Moskou geweest om extra radargegevens te verstrekken. “Als het OM het kabinet vraagt om contact op te nemen met wie dan ook, dan zijn we onmiddellijk beschikbaar”, besloot de premier. – BRON

Rood, wit en blauw zijn de kleuren waarvan ik hou!