Gesjoemel bij reclassering met steigerhouten meubels

Reclasseringspersoneel overtreedt de regels door steigerhouten meubels die door taakgestraften zijn gemaakt, contant en zonder bon te verkopen. Dat blijkt uit verborgen camerabeelden die drie ontslagen klokkenluiders aan het AD  hebben verstrekt.

We stellen vast dat het topmanagement van Reclassering Nederland van de corruptie op de hoogte was, de zaak bewust heeft geneutraliseerd en heeft nagelaten ver­ant­woor­de­lijk­heid te nemen

Gerrit de Wit, voormalig voorzitter Expertgroep Klokkenluiders

Reclasseringsmedewerkers uit Den Haag en Rotterdam hebben tussen 2014 en september 2016 in minstens vijf gevallen ‘handje contantje’ en zonder bon steigerhouten tuinmeubilair verkocht, zo tonen de videobeelden. Ook blijkt dat een veroordeelde man tijdens zijn taakstraf aan een eigen project kon klussen.

Wie in Den Haag of Rotterdam een taakstraf krijgt, kan in een timmerwerkplaats van Reclassering Nederland belanden. Taakgestraften maken daar steigerhouten meubelen, die worden verkocht aan de lokale kringloopwinkel.

Gesjoemel
Klussen aan eigen projecten is uit den boze. Ook het aannemen van contant geld door reclasseringsmedewerkers is taboe. Juist om gesjoemel te voorkomen, stelde directeur Sjef van Gennip van Reclassering Nederland in 2013 dat verkopen ‘uitsluitend per pin’ mogen plaatsvinden.

Het onderzoek met de verborgen camera is gedaan door drie klokkenluiders, die in 2010 voor het eerst melding doen van contante verkopen bij Reclassering Den Haag. Ze worden gesteund door de Expertgroep Klokkenluiders, die na onderzoek tot een vernietigende conclusie komt. Toenmalig voorzitter Gerrit de Wit: ,,We stellen vast dat het topmanagement van Reclassering Nederland van de corruptie op de hoogte was, de zaak bewust heeft geneutraliseerd en heeft nagelaten verantwoordelijkheid te nemen.”

Reclassering Nederland zelf wil de klokkenluiders niet geloven. De aantijgingen zijn niet te bewijzen, concludeert directeur Van Gennip in 2013. Na lange juridische procedures belandden de drie wegens ‘verstoorde arbeidsverhoudingen’ op straat.

Bekijk de video en lees het hele bericht verder via het AD

Rood, wit en blauw zijn de kleuren waarvan ik hou!