Referendumdag live!

Referendumdag in volle gang: ook Rutte heeft gestemd

Nederland stemt vandaag over het associatieverdrag tussen de EU en Oekraïne. Volg hier de laatste ontwikkelingen.

6 MINUTEN GELEDEN

 • In Friesland hoogste opkomst

  De opkomst bij het Oekraïne-referendum lag deze ochtend in Friesland het hoogst, meldt het ANP.

  Op Schiermonnikoog had om 11.00 uur 16,6 procent gestemd. Aan de andere kant van de Waddenzee, in Het Bildt, was de opkomst 14 procent. In Smallingerland schommelde de opkomst rond de 10 procent. Op Terschelling had 8,9 procent gestemd.

  De opkomst is juist relatief laag in enkele gereformeerde gemeenten, zoals Urk (2,7 procent), Staphorst (3,18 procent) en Bunschoten (4 procent).

  Kleinste stembureau

  En ook tijdens deze stemdag is er weer een plek die te boek staat als de kleinste stemlocatie. In deze woonkamer in Marle kunnen mensen hun stem uitbrengen:

  Het stembureau in de huiskamer in MarleANP

  Stemmen in Breda: het stinkt hier

  Mensen die gaan stemmen bij het stadskantoor aan de Claudius Prinsenlaan in Breda krijgen te maken met een flinke rioollucht, meldt BN/de Stem. Al weken is er een lekkage van een afvoer en vandaag wordt die gerepareerd. Dat zorgt voor de nodige stank. Mensen komen klagend binnen: “Wat stinkt het hier zegt.” De goedkoper luchtverfrissers helpen niet, schrijft de krant.

  Initiatiefnemer Jan Roos brengt stem uit

  Jan Roos brengt stem uit

  NOS op 3 peilde de stemming op station Utrecht Centraal:

  ‘Geen flauw idee wat ik zou moeten stemmen’

  Verwarrend bord bij stembureau Leeuwarden

  Op het station in Leeuwarden staan vandaag opmerkelijke borden die moeten verwijzen naar een stembureau tegenover het station. Doordat de borden niet groter zijn is er door de gemeente voor gekozen om het woord ‘tegenover’ op te splitsen in twee woorden met een streepje ertussen. En dan krijg je dus dit:

  Het bord bij het station in LeeuwardenKAPPERS MEDIA

  Stembureau tourt door Harderwijk

  Mobiel stembureau in Harderwijk

  Kost een ja-stem ons geld?

  NOS op 3 hield een vraag en antwoord-sessie op Facebook over het referendum. Onze redacteuren Joost Schellevis en Roselien Herderscheedoken de afgelopen tijd in alles wat je maar over het referendum wilt en kunt weten. Zo kwam onder meer de volgende vraag aan bod: gaat een ja-stem ons geld kosten?

  De directe gevolgen zijn lastig te voorspellen, zeiden de twee. In het verdrag staat dat er geen kosten aan gekoppeld zijn, dus het kost ons niet direct geld. Maar het is een handelsverdrag, dus het heeft te maken met geld en de economie. Oekraïne kan aanspraak maken op bestaande fondsen, zoals in het verdrag staat.

  Premier Rutte stemt:

  Onder veel mediabelangstelling brengt premier Rutte zijn stem uit

  #referendumlockdown

  ‘Meer kattenfoto’s, minder referenda!’ Onder dat motto is cartoonist Ruben L. Oppenheimer de protesthashtag #referendumlockdown gestart. Hij refereert daarmee naar de hashtag #BrusselsLockdown, die op Twitter werd gebruikt tijdens terreuracties in Brussel. Toen stuurden mensen massaal kattenfoto’s de wereld in om terreurverdachten op een dwaalspoor te zetten.

  Wilders: Nederlandse volk beslist over eigen toekomst

  Geert Wilders en Emile Roemer stemmen tegen het associatieverdrag

  Den Haag CS ontruimd, stembureau verplaatst

  Het station in Den Haag is tijdelijk ontruimd geweest vanwege een brandalarm. Dat betekende ook dat het stembureau verplaatst moest worden.

  2 UUR GELEDEN

  Opkomstcijfers druppelen binnen

  In verschillende grote steden hebben de gemeentes de eerste opkomstcijfers bekendgemaakt. Over de cijfers valt weinig te zeggen, omdat ze lastig te vergelijken zijn met vorige referenda.

  De opkomst voor het in om half 10 is 2,6%.
  Opkomstpercentage referendum associatieovereenkomst
  Oekraïne 10.00 uur: 3,37
  Peiling tussentijdse opkomst referendum associatieverdrag Europese Unie en Oekraïne om 8.45 uur: 1,8%

   

  Opkomst Breda om 10:00 uur: 4%

  In Nijmegen lag het percentage rond 10.00 uur op 4 procent.

  ‘Wat bezielt die Nederlanders?’

  In Brussel, de stad waar de Europese Unie is gevestigd, wordt met veel verbazing gekeken naar het referendum over het associatieverdrag met Oekraïne. “Veel mensen vragen zich af wat de Nederlanders bezielt”, zegt correspondent Gwen ter Horst. “Er zijn veel kritische columns geschreven in internationale media. Nederland staat echt een beetje te kijk in Brussel. En dat tijdens het Nederlandse EU-voorzitterschap.”

Rood, wit en blauw zijn de kleuren waarvan ik hou!