Regeringsvliegtuig Oranjes vliegt leeg naar Australië

De Fokker 70 PH KBX die dient als het Nederlandse regeringstoestel

De Fokker 70 PH KBX die dient als het Nederlandse regeringstoestel © anp

Het Nederlandse regeringsvliegtuig wordt leeg naar Australië gevlogen voor het staatsbezoek van koning Willem-Alexander en koningin Máxima. Die kunnen dan daar binnenlandse vluchten maken in de Fokker 70. Het op en neer laten vliegen van het toestel kost een kwart miljoen euro.

Dat bericht RTL Nieuws gisteren. Volgens de Rijksvoorlichtingsdienst is dit de goedkoopste oplossing. De koning en koningin gaan eerst met een lijnvlucht naar Australië. Het regeringsvliegtuig kan de vlucht namelijk niet in één keer maken en moet zo’n zes keer stoppen om bij te tanken.

Omdat de Oranjes een druk programma hebben en zich veel moeten verplaatsen was het niet mogelijk gebruik te maken van binnenlandse vluchten. In Australië een vliegtuig huren zou te duur zijn.

Vervanging

© anp

Het vliegtuig zou al vaker zijn ingevolgen voor staatsbezoeken van de Oranjes, bijvoorbeeld bij bezoeken aan de Antillen en Indonesië. Overigens wordt het toestel steeds vaker gebruikt door ministers en staatssecretarissen en steeds minder door het Koninklijk Huis.

Het regeringsvliegtuig, de PH-KBX, komt uit 1996 en is nodig aan vervanging toe. Zo kan het niet overzees vliegen op één tank. Medio 2017 komt er een nieuw toestel. De kosten bedragen naar verwachting tusen de 50 en 90 miljoen euro.

BRON

1 thought on “Regeringsvliegtuig Oranjes vliegt leeg naar Australië”

Rood, wit en blauw zijn de kleuren waarvan ik hou!