GroenLinkser Rik Grashoff wilt meer geld naar ontwikkelingshulp

De Tweede Kamer vindt dat de komende jaren meer geld naar ontwikkelingshulp moet gaan. De begroting hiervoor moet stijgen naar 0,7 procent van het bruto nationaal product (bnp – de waarde van alle goederen en producten die in een jaar in ons land worden geproduceerd).

Een meerderheid in de Kamer steunde dinsdag een motie hiertoe van Rik Grashoff van GroenLinks. Ook regeringspartij PvdA schaarde zich erachter. Verscheidene partijen hebben in hun verkiezingsprogramma gezet dat de ontwikkelingshulp moet gaan stijgen.

Onder Rutte I en II is bijna 2 miljard op ontwikkelingshulp gekort. De internationale norm voor landen om aan ontwikkelingshulp uit te geven is 0,7 procent van het bnp. Nederland heeft zich lang aan die norm gehouden. Maar volgend jaar daalt het naar 0,56 procent. Dat is volgens GroenLinks het laagste percentage sinds 1973. Meldt de Telegraaf

Al jaren steken wij Nederland, Europa wat de hele wereld miljarden in ontwikkelingshulp. Levert het wat op? Nee nog steeds niet. Ze kunnen ons toch niet vertellen dat al die decennia, dat al die Miljarden de mensen in ontwikkelingsgebieden nog steeds geen waterputten kunnen bouwen en onderhouden? Dat zij nog steeds geen landbouw en veeteelt kunnen onderhouden en oogsten, dat zij nog steeds geen scholen op kunnen zetten? Nee lieve mensen, deze mensen worden dom gehouden en al die miljarden verdwijnen gewoon bij de corrupte politici en in de illegale wapenindustrie.

Rood, wit en blauw zijn de kleuren waarvan ik hou!