De 5 mooiste autoroutes in Nederland

Rijden, rijden, rijden in een wagentje…… Nederland kent geweldige ‘road trips‘, autoroutes die je meenemen langs schattige dorpen, spectaculaire bouwwerken, indrukwekkende natuurgebieden, cultuurhistorisch erfgoed en mooie musea. Bekijk ze hieronder:

  1. Kastelen-, stinzen- en statenroute, Friesland: De provincie Friesland telt zo’n 50 adellijke en semi-adellijke kasteeltjes, sloten en landhuizen. Een aantal van deze zogenoemde ‘stinzen en staten’ is het bezoeken meer dan waard. Zes kastelen werden op de kaart gezet door het informatiecentrum van Frieze stinzen en staten en de bureau voor toerisme van Fryslân en omgedoopt tot de Friese kastelentour. Langs de route onder meer het Poptaslot in Marssum, de Dekemastate in Jelsum, Heringastate en de Uniastate in Bears. Allen stuk voor stuk cultuurhistorisch erfgoed. Meer informatie vind je HIERRR
  2. Maas-Swalm-Nette autoroute, Limburg: Ontdek de plaatsen Sint-Odiliënberg, Neer, Kessel-Eik, Baarlo en Venlo en combineer het met een bezoek aan onze Duitse buren waar je onder meer langs Herongen en Niederkrüchten rijdt. Met deze autoroute toer je door Noord- en Midden-Limburg en door het aangrenzende Duitse gebied met het Maas-Schwalm-Nette natuurpark als kloppende hart. Bezoek vooral Sint-Odiliënberg met z’n Romaanse Basiliek van de heiligen Wiro, Plechelmus en Otgerus uit de 11e eeuw. In het Maas-Schwalm-Nette park kun je eindeloos wandelen en veel vogels spotten. De route is volledig bewegwijzerd door de ANWB. Je kunt de motor op ieder gewenst punt starten.
  3. Land van Maas en Waal route, Betuwe: ‘Onder de groene hemel, in de blauwe zon…’ Ligt het land van Maas en Waal. Deze route begint in Rhenen en eindigt in Wijk bij Duurstede. Lekker toeren langs pittoreske dijkdorpen en leuke bezienswaardigheden. Zoals de Tuinen van Appeltern waar eind november het Winterfestival zijn opwachting maakt. Daarna gaan de modeltuinen even dicht, doe daarom in het voorjaar weer tuininspiratie op. De dorpen Druten en Beneden-Leeuwen liggen ook op de route. Het eindpunt is het historische vestingstad Wijk bij Duurstede. Bekijk hier de Grote Kerk Wijk bij Duurstede en leer over de geschiedenis in het Museum Dorestad.
  4. Noord-Veluwe route: De Veluwe is echt een prachtig natuurgebied om doorheen te rijden. Rijd langs Nunspeet, Vierhouten, Uddel, Garderen, via Apeldoorn, Epe, ’t Harde. De Noord-Veluwe route start tussen Doornspijk en Nunspeet, je rijdt in de richting van Nunspeet. Ruim in ieder geval tijd in voor een bezoek aan het Nationaal Park de Hoge Veluwe. Mooi om hier een wandeling te maken en het Kroller Moller museum te bezoeken. In het Kroller Muller museum is momenteel een overzichtstentoonstellingen van de bijzondere en veelzijdige Nederlandse kunstenaar Armando. In Apeldoorn is het Paleis ’t Loo een aanrader, naast het voormalig radiotelegrafisch zendstation Radio Kootwijk, onderdeel van Staatsbosbeheer. Radio Kootwijk ligt in een on-Nederlands mooi natuurgebied. Een mogelijke route vind je HIERRRR
  5. Deltawerken route, Zeeland: Met z’n vergezichten en overal zee is Zeeland de provincie bij uitstek om leuke autoritten te maken. Toer langs mooie havenstadjes en vissersdorpjes, langs de Neeltje Jans en de Deltawerken, gebouwd om een herhaling van de watersnoodramp uit 1953 te voorkomen. Rijd via de E312 naar het authentieke Yerseke met z’n mossel- en oesterkotters die dagelijks uitvaren en het lieflijke Veere. Sluit de dag af met een bezoek aan het eeuwenoude Middelburg en beklim de Lange Jan of ga naar Vlissingen om iets te drinken aan de oevers van de Westerschelde.

Rood, wit en blauw zijn de kleuren waarvan ik hou!