Rotterdammers plukken overheid kaal

Overheid als flappentap voor criminele Rotterdammers

© anp.
Criminele Rotterdammers blijken geld weg te sluizen bij de overheid, zorgverzekeraars en corporaties. Bij het eerste grote onderzoek met ‘big data’ naar fraude in Nederland zijn aanwijzingen gevonden dat dit op grotere schaal voorkomt.

We hebben onzichtbare onveiligheid blootgelegd

Het onderzoek vond plaats met geanonimiseerde gegevens van mensen in Rotterdam Zuid en Delfshaven. Het was een experiment, vertelt Annemieke Roobeek, hoogleraar op Nyenrode, die het onderzoek leidde. Gegevens van mensen die met justitie in aanraking zijn geweest, zijn naast bestanden van de gemeente, zorgverzekeraars, scholen en banken gelegd en met elkaar vergeleken. Alle gegevens zijn inmiddels vernietigd.

Het was geen strafrechtelijk onderzoek, maar een onderzoek naar criminele patronen. ,,We hebben onzichtbare onveiligheid blootgelegd”, zegt Roobeek, die samenwerkte met het Openbaar Ministerie.

Aanwijzingen
Het onderzoek geeft de overheid en bedrijven aanwijzingen over waar ze moeten zoeken naar fraude en criminaliteit. Zo zagen onderzoekers bijvoorbeeld dat dertig verzekerden van hetzelfde rekeningnummer gebruik maakten voor zorgdeclaraties, dat ergens anders tientallen mensen op één adres woonden en dat één man contant aan de balie betaalde voor tien sociale huurwoningen.

,,Als je dat soort dingen weet, kun je jezelf daar beter tegen wapenen”, vindt Roobeek. ,,We krijgen hiermee niet de boeven in beeld, maar we begrijpen wel beter waar de zwaktes in het systeem zitten en hoe het werkt.”

Bron: ANP

Rood, wit en blauw zijn de kleuren waarvan ik hou!