Kwart Rotterdamse kinderen leeft in armoede

Kinderen in Zuid-Holland hebben het meeste risico op armoede. In die provincie groeit een op de zeven kinderen op in een huishouden met een laag inkomen.

Dat blijkt uit CBS-cijfers die vandaag worden gepubliceerd. Grootste ’boosdoener’ in Zuid-Holland is de gemeente Rotterdam, waar een kwart van de jeugd in armoede leeft. Van alle provincies scoort Utrecht het best. Slechts een op de tien kinderen daar heeft te maken met armoede.

De gevolgen zijn groot. Zo kunnen kinderen uit gezinnen met een laag inkomen niet altijd mee op schoolreisje. Daarnaast zitten ze minder vaak op sport- of muziekles. Voor meer dan de helft geldt dat er te weinig budget is om regelmatig nieuwe kleren te kopen of om eens per jaar een weekje op vakantie te gaan.

De nieuwe cijfers stammen uit 2014. In het hele land gaat het om 421.000 minderjarigen die in armoede leven. Dat is 12 procent. 131.000 kinderen zitten al vier jaar of langer die situatie.

Het CBS spreekt van armoede bij een inkomen onder de lage-inkomensgrens. Bij een paar met twee kinderen ligt die bijvoorbeeld op 1920 euro netto per maand, bij een eenoudergezin met twee kinderen op 1540 euro.

Er zijn grote verschillen tussen autochtone en allochtone kinderen. Kinderen in niet-westerse gezinnen hebben viermaal zo vaak te maken met armoede als autochtone.

Rood, wit en blauw zijn de kleuren waarvan ik hou!