Samsom haalt een oud VVD plan uit de kast en begint wereldleiders te bellen. Too much, too late.

De verkiezingscampagne is gestart en Samsom is weer PvdA-lijsttrekker

PvdA-leider Diederik Samsom vertrekt voorlopig niet van zijn post, getuige zijn ambitieuze vluchtelingenplan dat hij donderdagochtend lanceerde in de volkskrant. De PvdA’er zit mentaal kennelijk in een up. Hij verwacht met zijn plan de vluchtelingenstroom terug te brengen tot acceptabelere proporties. Daarmee lost hij een vraagstuk op waarover nu heel bestuurlijk Europa de hersens kraakt. Samsom positioneert zich als een man van actie, als leider. ‘Niets doen is geen alternatief.’ De verkiezingscampagne lijkt begonnen en Samsom blijft lijsttrekker.
De PvdA-kopstukken Samsom en Asscher op campagne in 2012. (Foto: wikimedia.commons.org)

 

 

 

 

 

 

Opvallend is de ruimte die Samsom van de VVD en het kabinet krijgt. Hoewel het plan-Samsom bijna identiek is aan het plan van VVD-Kamerlid Azmani uit maart 2015, houden de liberalen zich redelijk stil. Fractieleider Halbe Zijlstra reageerde weliswaar met een sneer verpakt in positiviteit, maar hield zich verder koest. ‘Ik ben heel blij met het feit dat hij iets wat een klein jaar geleden nog onacceptabel was nu actief naar buiten brengt’ zei hij tegen BNR.

Staatkundig is het uniek dat het Kamerlid Samsom met zo’n verstrekkend plan internationaal de boer op gaat, terwijl Nederland EU-voorzitter is. Je zou verwachten dat het kabinet met het plan komt maar dat gebeurt niet. Het kabinet laat de solo-actie helemaal over aan de PvdA-leider. Premier Rutte noemt het dan ook consequent het plan-Samsom.

Van minister Koenders van Buitenlandse Zaken horen we ook al niets, terwijl Samsom toch actief belt met regeringsleiders. Zo liet hij in de volkskrant weten met de Franse premier Valls te hebben gebeld: ‘Premier Valls zegt ‘intéressant, très intéressant‘ als ik bel en hoopt dat ik niet verder vraag’. De Fransen duiken volgens Samsom, maar daar zit hij niet mee: ‘Parijs zal meedoen, maar daar is wat Duitse druk voor nodig’. Merkel en Samsom, twee handen op een buik.

Ook waarschuwde de PvdA-leider alvast de Polen. Die willen weliswaar geen asielzoekers opvangen, maar gaan straks wel meebetalen. Samsom: ‘Ik heb enig maar geen oneindig geduld, ook de Polen zullen eraan moeten geloven’. Warschau beeft en bibbert.

VVD-fractieleider Halbe Zijlstra onderhandelde een week over de opvang van uitgeprocedeerde asielzoekers. Hij werd er zo chagrijnig van, dat hij de illegale vluchtelingen maandag zelfs met Willem Holleeder vergeleek. (Beeld: nos.nl)

 

 

 

 

 

 

Het is duidelijk dat premier Rutte, de VVD en de rest van het kabinet hun coalitiemaatje laten buitenspelen. Samsom mag een plan lanceren dat door Brussel toch wel zal worden afgeschoten, maar waarmee de sociaaldemocratische leider zichzelf als Neerlands hoop in bange dagen kan positioneren. Als een Actionman.

Riskant is het ook, want Samsom presenteerde een solo-plan, daarbij de PvdA-partijdemocratie volstrekt negerend. Binnen de PvdA gaat zijn actieplan onherroepelijk op weerstand stuiten wanneer het serieus wordt. Het tafereel van per kerende boot teruggestuurde vluchtelingen, is voor menig sociaaldemocraat een gruwel. Ook vinden veel PvdA’ers de opvang voor 150.000 a 250.000 vluchtelingen op een rijk continent met 500 miljoen inwoners, veel te karig. Om die voorspelling te doen, hoef je geen politicologie te hebben gestudeerd. Wanneer de partijleden niet helemaal murw zijn na de Rutte2-jaren, accepteren ze Samsoms plan never-nooit.

De verkiezingen zijn pas in maart 2017, maar de PvdA komt van ver. Heel ver. De peilingen geven de partij slechts 9 a 12 zetels. Samsom heeft dus nog veertien maanden om het verlies goed te maken en de massa’s afgehaakte PvdA-stemmers terug te winnen. Als hem dát lukt, is dat een wonder.

Rood, wit en blauw zijn de kleuren waarvan ik hou!

Close