Stamceltransplantatie is Sanders laatste hoop: ‘Dit moet m’n leven redden’

UPDATE Hierbij een bericht namens Jeanet(moeder Sander).  Zij heeft vandaag slecht nieuws te horen gekregen over onze vriend Sander.  Zoals de meeste van jullie weten ligt Sander vanaf zaterdag aan de beademing. En houden ze hem daarbij ook in slaap. omdat zijn longen niet meer functioneren. Hetzelfde geldt voor de nieren die werken ook niet meer. En de lever is ook aangetast.  Sander is dusdanig achteruit gegaan dat genezing niet meer mogelijk zal zijn
Dit zal dus inhouden dat Sander niet meer uit het ziekenhuis zal komen.  Jullie begrijpen dat dit inslaat als een bom.
En dat Jeanet haar gedachte nu even ergens anders zijn.  op Facebook zelf zal nu geen berichten of iets beantwoorden. Wel wil ze iedereen al bij deze bedanken voor alle steun, liefde en kracht die jullie Jeanet en Sander gegeven hebben. En vanuit duindorp Jeanet benut elke seconden die er nog is met onze vriend.  En heel veel sterkte.  Ook voor de verdere familie. You’ll never walk alone!
Bericht is afkomstig van Duindorp Vreugdevuur Facebook pagina...

Iedere dag stuurt Sander Gelauf (22) een update de wereld in via zijn vlog. Hij ondergaat een loodzware stamceltransplantatie tegen lymfklierkanker. “De pijn is ondraaglijk, maar het komt goed.” Sander praat moeizaam. Zijn hele mond is kapot: overal wondjes, zelfs níét praten doet zeer. “Het komt door de behandeling”, vertelt hij. “Mijn slijmvliezen gaan kapot. Maar het maakt niet uit: als ik maar beter word.”
Via zijn vlog houdt hij zijn kijkers – inmiddels 1641 abonnees – op de hoogte vanuit het ziekenhuis, waar hij op z’n minst nog anderhalve maand moet blijven. “Wat een vreselijke pijn”, zegt hij in één filmpje. In een andere video gaat het beter met Sander. “Gisteren voelde ik me verrot, vandaag ben ik aan het opkrabbelen.” Ruim twee jaar geleden kreeg Sander de keiharde diagnose: lymfklierkanker. Hij heeft zes verschillende chemo’s gehad. “De kanker is twee keer bijna weggeweest, maar ik ben nooit echt genezen.” Hij heeft veel ‘mooie dingen’ moeten missen. Zoals het vreugdevuur tijdens Oud en Nieuw in zijn woonplaats Duindorp; Sander was een van de fanatiekste bouwers. Om hun vriend te steunen, droegen de bouwers het vreugdevuur op aan Sander. Hij haalde er de landelijke media mee. “Zo mooi.” Ook zijn vlog werd landelijk bekend. ‘
In januari dit jaar was het zover: Sanders lichaam was klaar voor de zogenoemde stamceltransplantatie. “Alleen dat kan mijn leven redden. Ik krijg stamcellen van donoren, omdat mijn stamcellen niet goed genoeg tegen de kanker vechten.” Even is Sander stil. Dan, nuchter: “Mijn eigen stamcellen moeten weg. Heb ik niks meer aan.” Op een van Sanders filmpjes is te zien hoe de stamceltransplantatie ging. “Daar gaan ze dan!” zegt de arts terwijl hij Sander aan een apparaat koppelt. Eén van Sanders vlogs: De afgelopen jaren is Sander vaak bang geweest. “Toen ik hoorde dat ik ziek was, dacht ik meteen: dus ik ga dood.” Maar: hij is er nog. Als de angst Sander naar de keel grijpt, gaat hij een filmpje maken voor zijn volgers. “Het is een goede afleiding. Aan het eind van het jaar wil ik 5000 abonnees hebben.”
Normaal monteert Sander de filmpjes die hij maakt. “Daar heb ik nu de puf niet voor. Nu is het gewoon: camera aan, vertellen hoe het gaat, en hup, op internet ermee.” Dat iedereen –ook wildvreemden – Sander op z’n slechte momenten ziet, maakt hem niets uit. “Ik wil niet zielig doen”, zegt hij. “Ik wil hier mensen mee helpen, ik wil anderen steunen die óók ziek zijn. Als ik laat zien: ik was doodziek maar ik ben er nog, en ik ga het redden, dan krijgen anders misschien ook hoop.” De meest recente vlog van Sander:
De tekst is van RTL.

Rood, wit en blauw zijn de kleuren waarvan ik hou!