Schalkhaar is overlast ‘vluchtelingen’ helemaal zat: MISHANDELINGEN en DIEFSTAL

Al sinds de jaren negentig heeft het Overijsselse Schalkhaar een asielzoekerscentrum. Maar nu gaat het mis. Volgens winkeliers maken jonge asielzoekers uit Noord-Afrika en Balkanlanden zich sinds de zomer op grote schaal schuldig aan winkeldiefstal.

Op de toonbank in de kadowinkel van Odile Küper staan een spuitbusje en een sleutelhanger met een pluizig bolletje. ,,Dàt is een vrouwenalarm en dàt is een inktspuitbus”, zegt Küper. ,,Dat loopt als een tierelier.” De onderneemster is niet de enige Schalkhaarse die zich de laatste tijd onveilig voelt. ,,We betrappen nu elke week één of twee winkeldieven op heterdaad”, zegt André Fahner, eigenaar van de Plus-supermarkt in Schalkhaar. ,,Die krijgen een winkelverbod, maar er blijven maar nieuwe komen. En dan heb ik het nog niet over de dieven die we niet op heterdaad betrappen.” Volgens Fahner gaat het ‘in zeventig procent’ van de gevallen om asielzoekers. Ook de drogisterij en het Postnl-verkooppunt hebben naar eigen zeggen veel last van de stelende vreemdelingen. De winkeliers kenschetsen de dieven als jongemannen van Noord-Afrikaanse en Balkan-afkomst. Bij de drogisterij is op klaarlichte dag een partij shag uit de schappen gehaald ter waarde van 600 tot 700 euro. De politie kan de afkomst van de winkeldieven niet bevestigen.

Camera’s Onderneemster Odile Küper zegt door drie verschillende daders te zijn bestolen, beroofd en mishandeld. Om potentiële dieven in de gaten te houden hangen er sinds enkele maanden ook twee beveiligingscamera’s in de winkel en er één voor de ingang. De camera’s hadden ook de mannen – asielzoekers volgens Küper – die haar eerder dit jaar mishandelden en beroofden niet kunnen tegenhouden. De mishandeling door een kerel kwam uit het niets. Hij sloeg haar met de stok van een duweend, een van de cadeau-artikelen die ze verkoopt. ,,Ik werd bont en blauw geslagen. Ik zie nog de haat in zijn ogen, terwijl ik hem niets misdaan had. Ik baalde vooral dat hij de eend op mij kapot sloeg.” Küper blijkt nuchter en niet snel bang. Daar kwamen onlangs ook de twee mannen achter die een greep in haar kassa deden. ,,Ze pakten geld, dat ik snel terug pakte. Ze gingen er vandoor en ik was zo kwaad dat ik ze achterna ging.” Iets verderop, voor de Aldi, kreeg ze de twee te pakken. ,,Ik sprong bovenop ze. Tot mijn verbazing kwam niemand me helpen, maar gelukkig was de politie er wel snel bij. Die hebben er eentje kunnen arresteren.” Ook in dit geval ging het om asielzoekers, stelt Küper. De politie bevestigt het voorval. ,,Het ging om een man van buitenlandse afkomst al weet ik niet of hij in het azc woonde”, aldus politiechef Gert Telman. Azc In Schalkhaar is al sinds begin jaren ’90 een azc. In het dorp hoef je ze niet te vertellen wat een asielzoeker is. ,,Veruit de meeste bewoners van het azc zijn goede en beleefde mensen, laat ik dat voorop stellen”, zegt Küper. ,,Maar de afgelopen maanden is het wel anders. Er lopen groepen jonge mannen rond die we eerder hier niet zagen. En die gedragen zich niet.” Het vrouwenalarm en het inktspuitbusje oftewel een x-marker (‘de inkt krijg je drie dagen niet van de huid, dan herken je iemand wel’) helpen maar een klein beetje. ,,Mijn dochter is zeven jaar, maar ze mag niet alleen van school naar hier komen als het donker is of schemert. Ja, ook al is de afstand maar tweehonderd meter. De groepen jonge mannen fluiten en roepen, ook naar jonge meisjes. Ik vertrouw het niet meer. En dat hoor ik van meer vrouwen.”
Hanshaving De Schalkhaarse ondernemers willen meer ‘blauw’ op straat. Hoewel ze geen klagen hebben over de snelheid waarmee de politie ter plaatse komt, zou meer aanwezigheid het gevoel van veiligheid doen toenemen, zo geeft André Fahner aan. De supermarkteigenaar is ook voorzitter van de ondernemersclub. ,,Het mogen ook stadswachten zijn, als er maar handhavers rondlopen. Dat schrikt ze af, tenminste meer dan dat er niemand is.” Begin december deed de ondernemingsraad van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) een brandbrief uitgaan over asielzoekers van Noord-Afrikaanse afkomst die naar Nederland komen, nauwelijks kans maken op een verblijfsstatus en in ons land crimineel gedrag vertonen. Het COA bevestigt dat het ook in het azc Schalkhaar gaat om asielzoekers van Noordafrikaanse en Balkan-afkomst. ,,Het zijn asielzoekers uit veilige landen die eigenlijk niet in de opvang thuishoren”, aldus woordvoerder Jan-Willem Anholts. Hij kan niet zeggen hoe groot de groep is. BRON

Rood, wit en blauw zijn de kleuren waarvan ik hou!