Scheepswerven helpen mee aan werkloosheid

‘Roemenen werken op Nederlandse scheepswerf voor 1 euro per uur’

Op tientallen Nederlandse scheepswerven worden honderden Roemeens werknemers aan het werk gezet voor een zeer laag loon. Omgerekend zou het gaan om een brutoloon van 1 euro per uur, meldt vakbond FNV zaterdag.

Netto houden de Roemen er nog wel wat aan over omdat er een reeks vergoedingen zijn.

De scheepswerven maken gebruik van de Europese A1-regeling, die bedoeld is voor buitenlandse werknemers die kort in Nederland werken. Met de regeling hoeven onder andere sociale premies niet in Nederland betaald te worden.

Voor een werkgever worden de Roemeense werknemers zo flink goedkoper dan hun Nederlandse collega’s. De FNV wil nu dat deze regeling wordt gemoderniseerd.

“Medewerkers worden via allerlei trucs tegen elkaar uitgespeeld”, zegt Masja Zwart van FNV. “Laat de Nederlandse en Roemeense werkers op de scheepswerven gewoon collega’s zijn en geen concurrenten. Sommige van deze Roemenen werken al zeven, acht jaar op deze werf en hebben recht op een echte baan.”

FNV zegt de misstanden op het spoor te zijn gekomen na een onderzoek naar de beloningen van 120 Roemenen bij de Groningse scheepwswerf GS Yards in Waterhuizen.

media_xll_6245367

bulgaren

Ja dames en heren, u leest het goed. Lekker aan het werk voor 1 euro per uur maar zichzelf niet kansarm vinden!?  Waarom moeten wij al deze Bulgaren voor 1 euro per uur aan het werk laten gaan terwijl wij honderdduizenden werklozen thuis hebben zitten. Vooral in de Noordelijke provincies is de werkloosheid en armoede in Nederland groot en daar zijn deze Bulgaren aan het werk! Help potverdorie nu eens eerst de eigen mensen! Hoe minder mensen in de bijstand hoe beter voor de economie en hoe minder deze mensen kosten. Scheepswerf GS Yards SHAME SHAME SHAME

Rood, wit en blauw zijn de kleuren waarvan ik hou!