Nederlander Ben Feringa wint Nobelprijs voor de Scheikunde

Hoogleraar Ben Feringa van de Rijksuniversiteit Groningen heeft de Nobelprijs voor de Scheikunde toegekend gekregen.maxresdefault-2

Hij deelt de prijs met Jean-Pierre Sauvage en Sir J. Fraser Stoddart voor hun onderzoek naar moleculaire nanomachines. Dat is woensdag bekendgemaakt in het Karolinska-instituut in Stockholm, een medische universiteit.

Feringa publiceerde in 1999 de eerste nanomotor. Daarna volgden nog vijftig tot zestig ontwerpen. Vorig jaar werd de prijs toegekend aan drie biochemici, die mechanismen hebben ontrafeld waarmee cellen fouten in hun DNA repareren. Maandag won de Japanse bioloog Yoshinori Ohsumi de Nobelprijs voor Fysiologie of Geneeskunde, voor zijn onderzoek naar autofagie. Dinsdag werden drie Britse wetenschappers bekroond met de Nobelprijs voor de Natuurkunde voor de ontdekking van exotische materiaaltoestanden. Vrijdag wordt de winnaar van de prestigieuze Nobelprijs voor de Vrede bekendgemaakt. De prijzen worden op 10 december uitgereikt op het Nobelprijs-gala in Oslo.

Rood, wit en blauw zijn de kleuren waarvan ik hou!