Scheldpartij in Tweede Kamer

Het debat over de defensiebegroting is ontaard in een scheldpartij tussen de Kamerleden Bontes (ex-PVV, nu VNL) en Öztürk (ex-PvdA, nu Denk).

Nadat Öztürk een pleidooi had gehouden om de krijgsmacht te ontdoen van wapens, vroeg Bontes hem waar zijn loyaliteit lag, bij de Turkse president Erdogan of bij Nederland. Öztürk: „Wie ben jij om mij de loyaliteitsvraag te stellen. Wie ben jij? Je moet eens goed nadenken wie jij bent.” Bontes reageerde: „Wie ben jíj dan wel? Als ik zo veel van mijn land zou houden, dan zou ik er gaan wonen. Ga toch lekker naar Turkije.”

Nu werd het Kamervoorzitter Arib te gortig. Ze greep in en droeg de kemphanen op om het debat via haar te voeren en elkaar op z’n minst met ’u’ aan te spreken. Het is in de Tweede Kamer niet ongebruikelijk dat Kamerleden elkaar direct aanspreken, ook al mag dat niet volgens de regels van de Kamer. Tutoyeren en elkaar beschimpen komt echter zelden voor.

Het ongewoon felle taalgebruik in het parlement is niet nieuw. Eerder deed een harde confrontatie tussen premier Mark Rutte en Geert Wilders veel stof opwaaien. Toen ging het om ’doe normaal man’.

Rood, wit en blauw zijn de kleuren waarvan ik hou!