Senator VVD haalt uit naar PVV


VVD-senator Sybe Schaap

VVD-senator Sybe Schaap

De PVV is volgens VVD-senator Sybe Schaap in sommige opzichten gevaarlijker voor de democratie dan de NSB. Hij zegt dat in een interview met dagblad Trouw. De filosoof komt deze week met een nieuw boek, Rechtsstaat in verval. ,,Bij de NSB hadden de leden vrij weinig in te brengen, maar Wilders gaat nog een stap verder: die wil zelfs geen leden”, aldus Schaap.

In zijn boek schrijft het Eerste Kamerlid over de omwenteling die zich volgens hem in de maatschappij voltrekt. Het populisme tast in zijn ogen van binnenuit de samenleving aan. De tactiek die Wilders en de zijnen toepassen is volgens Schaap vergelijkbaar met de links-radicale vernieuwingsbeweging uit de jaren zestig en zeventig. ,,De PVV hitst het volk op de democratische instituties van hun macht maar vooral van hun gezag te ontdoen. PVV-ideoloog Martin Bosma eist dat rechters de wil van het volk uitvoeren. Griezelig.”

’Te weinig kritiek’

Schaap vindt dat de PVV veel te weinig kritiek krijgt van de gevestigde partijen. ,,Sterker, die gaan mee in het uithollen van wat karakteristiek is voor instituties. Neem bijvoorbeeld de wetgeving. Wetten worden een politiek instrument, een gebruiksartikel. Kijk naar hoe de nieuwe Politiewet tot stand is gekomen. Zonder noemenswaardige terugkoppeling en in sneltreinvaart door het parlement. en dan stoort het ook nog als de Eerste Kamer commentaar geeft.” Daarvan zie je nu de gevolgen, meent Schaap: ,,allerlei strubbelingen en moeilijkheden in het politieapparaat”.

BRON

1 thought on “Senator VVD haalt uit naar PVV”

  1. Pingback: manchester city

Rood, wit en blauw zijn de kleuren waarvan ik hou!