Reggae Geel annuleert dan toch concert van ‘homohater’ Sizzla

Reggae Geel annuleert dan toch concert van ‘homohater’ Sizzla

1Sizzla. ©rv

Muziekfestival Reggae Geel cancelt dan toch het geplande optreden van de controversiële Jamaicaanse artiest Sizzla, die bekendstaat om zijn agressieve en homofobe teksten. Eerder had het festival aangekondigd dat Sizzla, ondanks protest van holebi-beweging Cavaria, toch op het podium zou staan.

Sizzla zal op 5 augustus dan toch niet op het podium van muziekfestival Reggae Geel staan. Dat heeft organisator Kris Eelen bevestigd aan De Morgen. De beslissing volgt na protest van onder andere holebibeweging Cavaria en het Equal Rights and Justice Collective: Sizzla’s extremistische standpunten over holebi’s en transgenders kunnen niet door de beugel en horen niet thuis op een festival dat openheid propageert en in 2012 het ‘No Hate Reggae Charter’, een charter tegen homofobie in het reggae-circuit, heeft ondertekend.

De Jamaicaanse reggaezanger – echte naam: Miguel Collins – heeft een controversiële reputatie en staat bekend om zijn sterk homofobe teksten. Tijdens concerten zet hij die antiholebiboodschap vaak nog extra in de verf: zo verdedigde hij de homofobe lyrics van zijn collega Queen Ifrica, door tijdens een optreden in Jamaica te stellen dat “we leven volgens de principes van de Almachtige, en in de Hebreeuwse Bijbel lezen we dat we homoseksuelen verwerpen.”

SHARE

Sizzla heeft een controversiële reputatie en staat bekend om zijn sterk homofobe teksten

Hij roept ook op tot zuivering en ‘black supremacy’, met de kreet “Burn all white people in Jamaica.” Dat stelt het Equal Rights and Justice Collective in een open brief op de website van De Wereld Morgen, waarin ze protesteren tegen de programmatie van Sizzla op Reggae Geel. “Nog los van het feit of Sizzla’s muziek inderdaad mensen aanzet tot moord (in Jamaica zelf zijn de moord-, verkrachtings- en geweldcijfers met betrekking tot holebi’s hallucinant hoog en blijven ze stijgen) blijft er de wrange vaststelling dat gezonde, rationeel denkende mensen (daar ga ik in het geval van de Reggae Geel organisatie wel vanuit) deze man een podium geven”, schrijft de burgerorganisatie.

SHARE

Met de komst van Sizzla naar Reggae Geel 2016, doen we niet alleen zijn fans een groot plezier maar zetten we ook een act neer die een absoluut grote plek heeft in de hedendaagse Jamaicaanse reggaemuziekscene

REGGAE GEEL, AFGELOPEN MAANDAG

Maandag had Reggae Geel aan dewereldmorgen.be laten weten dat het optreden van Sizzla toch zou doorgaan, omdat zijn muziek voldoet aan de kwalitatieve ambitie die het festival zich oplegt. “Met de komst van Sizzla naar Reggae Geel 2016, doen we niet alleen zijn fans een groot plezier maar zetten we ook een act neer die een absoluut grote plek heeft in de hedendaagse Jamaicaanse reggaemuziekscene.”

Het festival gaf ook aan dat ze het probleem bij Sizzla zelf hebben aangekaart en dat er op Sizzla’s initiatief contractueel werd vastgelegd “dat hij zijn extrem(istisch)e uitlatingen achterwege zal laten.” Reggae Geel gaf ook aan dat het met holebibeweging Cavaria in dialoog was gegaan over de programmatie.

Vandaag postte Cavaria op haar website echter een tegenstrijdig bericht. “De organisatoren hebben blijkbaar een nieuwe overeenkomst met Sizzla gesloten. Çavaria was hier op geen enkele manier bij betrokken”, staat er te lezen. “Wij zijn net als Reggae Geel voorstanders van dialoog, maar een podium geven aan iemand die elders holebi- en transfobie zaait is voor ons een stap te ver.”

Vandaag buigt Reggae Geel dus toch voor de kritiek. Hoe het festival de annulering van zijn eerste headliner zal opvangen, is nog niet duidelijk.

BRON

Rood, wit en blauw zijn de kleuren waarvan ik hou!