Speeddate gelukzoeker: ‘je verspilt anders talent’

Voor tientallen gelukzoekers met een verblijfsvergunning in de Drechtsteden wordt volgende week een banenmarkt gehouden. In het centrum van Dordrecht kunnen werkgevers de beste ‘talenten’ er uit pikken.

Het ‘speeddaten’ met gelukzoekers komt uit de koker van de Taalclub Dordrecht en Humanity in Action. Initiatiefneemster is Diana Khader, die bij de Taalclub gelukzoekers met een verblijfsvergunning -de zogeheten statushouders- traint tijdens de zesweekse inburgeringscursus. In de Drechtsteden wonen honderden gelukzoekers, die in Nederland mogen blijven wonen.

Participeren
Volgens Khader wordt er veel gevraagd van deze statushouders, maar kunnen ze meer worden geholpen bij het vinden van een baan. ,,Wij hebben als Nederlanders het beeld dat statushouders snel moeten participeren in de maatschappij. Ze moeten heel veel, maar dan moet je ze wel iets bieden. Daar is deze banenmarkt voor bedoeld.”

Banenmarkt
Onder meer uitkeringsinstantie UWV, het Vrijwilligershuis Drechtsteden en een mechanicabedrijf zijn aanwezig bij het speeddaten. De taalclub roept allerlei soorten werkgevers op om zich ook aan te melden voor deze eerste banenmarkt voor statushouders, die op donderdagmiddag wordt gehouden in het gebouw De Berckepoort.

Opleiding
,,Deze mensen willen echt heel graag werken”, stelt Khader. ,,Er zitten zo veel goede mensen tussen met een prima opleiding. Een arts, een bedrijfseconoom, pizzabakker, landbouwkundige en banketbakker. Van alle expertises zit er wel iemand tussen. Zulke mensen moet je inzetten. Je hebt er als maatschappij niks aan als die mensen thuis zitten. Je verspilt talent.”

Cultuurverschillen
Het idee voor het speeddaten kwam bij Khader, zelf geboren in Vlaardingen uit Palestijnse ouders, op tijdens haar werk. Daarbij krijgen haar ‘cliënten’ behalve taallessen ook voorlichting over het Nederlandse onderwijssysteem, de rechtstaat en formaliteiten. ,,We bezoeken de rechtbank, maar ook leren we hoe je een buurvrouw uitnodigt. We wijzen ze op de cultuurverschillen.”

Voor Khader ontbrak er wat. ,,We stomen ze in zes weken klaar. Maken een plan van aanpak: wat ben je van plan, wat wil je doen? Maar er miste iets in het welkomstprogramma.  Deze mensen, 9 van de 10 zijn mannen, hebben thuis altijd een baan gehad. Je ziet het verdriet in hun ogen.”

Rood, wit en blauw zijn de kleuren waarvan ik hou!