‘Sprookje is te beledigend’

HOEVEEL MOET ER NOG GEBEUREN? WAT WILLEN ZE NOG MEER VAN ONS AFPAKKEN OF LEVEN ZE ZELF IN EEN SPROOKJE?

Wat vinden kinderen angstaanjagend? De moslims of de wolf en de biggen?
Wat vinden kinderen angstaanjagend? De moslims of de wolf en de biggen?
De computeranimatie ‘De wolf en de drie kleine biggetjes’ kan moslims beledigen en moet dus verboden worden. Dat vindt de Britse semi-overheidsinstelling Becta.

Van de tekenfilm biggetjes zou een nieuwe digitale versie gemaakt worden voor kinderen op school. Maar de sprookjesklassieker waarin de biggetjes een huis bouwen om zich te beschermen tegen de boze wolf, kan volgens Becta ” vanwege het gebruik van varkens een stroom van verontwaardiging teweegbrengen in de moslimcultuur “. Zeventig onafhankelijke ‘rechters’, hoofzakelijk bestaande uit leraren, bogen zich woensdag over de zaak.

Sommige scholen hadden de varkens al veranderd in ‘cowboy bouwvakkers’, maar dit zou de bouwsector in een kwaad daglicht kunnen stellen. ” Bouwvakkers moeten juist een rolmodel zijn voor kinderen”, zegt een van de rechters die zich over de zaak buigt. “Een remake maken van het verhaal mag, maar je hoeft geen groepen in de samenleving te vervreemden door een verhaal. Klopt het dat alle bouwvakkers cowboys zijn Dat het werk van bouwvakkers zo omver kan worden geblazen Zijn alle bouwvakkers soms varkens ”

Uitgever Shoo Fly is geschokt dat het sprookje niet geschikt zou zijn voor kinderen. “De uitspraak van die rechters is eerder beledigend.” Ook de maker van de animatiefim reageert afkeurend. “Dit besluit voelt als een klap in mijn gezicht. Het is al het zoveelste verbod op een onschuldig kinderverhaaltje.”

In het verleden heeft Engeland al eerder kinderverhalen aangepast omdat het andere culturen pijn zou doen, schrijft de Telegraph. Zo is Baa Baa Black Sheep (zwart schaap) veranderd in Baa Baa Rainbow Sheep (regenboog schaap), om raciale geschillen te voorkomen. De zeven dwergen hebben de bons gekregen van Sneeuwwitje omdat de kleinere medemens zich gekwetst kan voelen. Humpty Dumpty uit Alice in Wonderland heeft het veld moeten ruimen vanwege overgevoelige kindjes die wel eens bang kunnen worden voor het grote ei.

Moslims bekritiseren de uitspraak juist en zeggen er geen enkel probleem mee te hebben als de animatie over de drie biggetjes op openbare scholen wordt vertoond. Tahir Alam, directeur van een Britse moslimschool, zegt: “We voelen ons er helemaal niet door beledigd. ”

De wolf en de drie biggetjes is een kindersprookje. De varkentjes bouwen ieder voor zich een huis. Het eerste biggetje is lui en bouwt een huis van stro. Het tweede biggetje is iets ijveriger en bouwt een huis van hout. En het derde biggetje werkt zich helemaal rot om een stenen huis te metselen. Terwijl het derde biggetje nog aan het werk is maken de andere twee plezier of luieren. De boze wolf blaast de eerste twee huizen omver maar het stenen huis is te stevig. De wolf kruipt door de schoorsteen en valt in een pan met kokend water die het derde biggetje heeft klaargezet. Hard werken loont, is de onderliggende boodschap.

bron: telegraaf.nl

Al met al wat een groot sprookje is de Islam met de moslims als hoofdrolspelers.

4 thoughts on “‘Sprookje is te beledigend’”

Rood, wit en blauw zijn de kleuren waarvan ik hou!