Stop op gratis soep, koffie en thee bejaarden Zeist

ZEIST – Binnenkort is het voor ouderen in de woonzorgcentra de Amandelhof en Mirtelhof in Zeist gedaan met gratis thee, koffie, soep en andere versnaperingen. Het management van Charim, waar beide zorgcentra onder vallen, heeft te maken met een budgetoverschrijding van 80.000 euro die weer terugverdiend moet worden.

Woordvoerder Rufo Petri zegt tegen het AD dat er „jarenlang te royaal” is verstrekt. Zo werd er bijvoorbeeld naast appelmoes ook fruit én een toetje verstrekt, „terwijl in de de overheidsrichtlijnen staat dat er een keuze moet worden gemaakt.” Thee en koffie worden per direct alleen maar een paar keer per dag gegeven. De gratis soep, koekjes en snacks behoren tot het verleden.

Volgens de woordvoerder is het snijden in de versnaperingen nodig om „zwarte cijfers te kunnen schrijven”. Maar Petri wil niet spreken van een bezuiniging. De budgetoverschrijding zouden alleen op het conto staan van de Amandelhof en Mirtelhof. De beslissing is in nauw overleg met de cliëntenraden genomen. Met de maatregel hoopt Charim duizenden euro’s te kunnen besparen.

Ja, met zoveel luxe terwijl de op hoog rendement gerichte overheidsrichtlijnen doodleuk worden genegeerd vraag je natuurlijk om rode cijfers. Als straks alle bejaarden naast gratis appelmoes, fruit én een toetje ook nog eens een schone luier of dagelijkse douchebeurt gaan eisen zonder een beetje rekening te houden met overheidsrichtlijnen aangaande het zo efficiënt mogelijk verwerken van overbodige onrendabelen zal er straks geen PvdA’er meer overblijven die na zijn Kamerlidmaatschap in de semi-overheid wil gaan werken als solidair manager zorgcentra. En moeten we dat willen? Alsof tweede huisjes op Bonaire gratis zijn voor zorgmanagers!

Gelukkig wordt niet meteen alles geschrapt: de bejaarden krijgen voortaan nog maar één keer per dag gratis thee en koffie (toch al zo’n duur product, thee) in plaats van heel vaak per dag. Alle andere versnaperingen zal de bejaarden door de neus worden geboord. Eigen schuld, hadden ze maar niet hun hele leven hard moeten werken en uiteindelijk rekenen op respect en solidariteit.

Rood, wit en blauw zijn de kleuren waarvan ik hou!