Sylvana: Derksen verdient discriminatiecursus

Foto: BrunoPress

Voetbalexpert Johan Derksen verdient een discriminatiecursus, zodat hij wordt geconfronteerd met zijn eigen discriminerende gedrag. Dat schrijft Sylvana Simons van de beweging DENK in een open brief aan hem.

“Via via bereikte mij het nieuws dat je gisteravond weer uitgebreid je gecultiveerde racisme en seksisme hebt laten gelden aan tafel met je collega’s”, zegt ze in de brief.

Ze reageert daarmee op uitspraken die Derksen maandag deed in het programma Voetbal Inside. Daar ging het over de beslissing van RTL om Zwarte Piet te vervangen door de Schoorsteen Piet. Derksen sprak over “dat hysterische juffrouwtje Simons dat nu zo trots als een aapje door het land rent”.

Niet doelbewust

Toen presentator Wilfred Genee hem wilde corrigeren door te zeggen dat Derksen “zo trots als een pauw” bedoelde, zei Derksen “ze lijkt helemaal niet op een pauw”. Derksen zelf liet dinsdag aan het AD weten dat hij Simons niet doelbewustheeft willen kwetsen: “Ik haalde op ongelukkige wijze verschillende spreekwoorden door elkaar”.

De politica reageert in de brief ook op het besluit van RTL. “Hoe eervol ik het ook vind om van jou, juist als vrouw en zwart, zoveel krediet te krijgen voor zo’n belangrijke koerswijziging van een groot mediabedrijf, gebiedt de waarheid mij bescheidenheid te betrachten en je te wijzen op zovele anderen die wat mij betreft veel meer eer verdienen.”

Koffie

Simons, uitgesproken tegenstander van Zwarte Piet, stelt voor dat Derksen de Educatieve Maatregel Discriminatie ondergaat, uit het verkiezingsprogramma van DENK. “In contact met de mensen die jij doorgaans als ‘apen’ kwalificeert, zul je zien en beleven wat je nou eigenlijk zegt en welk effect dat heeft”, aldus Simons.

Daarnaast nodigt ze Derksen uit om een keer met haar en haar partij mee te lopen. “Zodat je met eigen ogen kunt zien hoe ‘eng’ we nou eigenlijk zijn. Je bent van harte welkom. En omdat jij het bent, zal ik dan bij wijze van toenadering en uitzondering als een braaf meisje, zwart ook nog, koffie voor je halen. Hoewel ik denk dat je liever een sigaar hebt. Geen probleem. Gaan we regelen.”

BRON

Rood, wit en blauw zijn de kleuren waarvan ik hou!