Sylvana Simons en Wilfred Genee vliegen elkaar in de haren

BEKIJK DE VIDEO

Tijdens een interview in debatcentrum-cultuurpodium De Balie in Amsterdam zijn gisteren tussen Sylvana Simons en presentator Wilfred Genee de gemoederen hoog opgelopen. Genee noemde de manier waarop het kandidaat-Kamerlid van DENK haar politieke boodschap overbrengt ,,irritant”.

Wat je nu doet, is pedant

Wilfred Genee

Simons was in De Balie te gast om onder andere te praten over racisme en seksisme; een maatschappelijk onderwerp dat volgens de politica persoonlijk op haar wordt geprojecteerd.

Ze gaf ook voorbeelden van kritieken die ze krijgt. ,,Bijvoorbeeld dat ik weinig lach. Nou, ik lach veel, maar dat zal ongetwijfeld niet altijd opvallen. Dan vraag ik mij af, als we praten over zo’n tumor in onze samenleving als racisme en discriminatie, of we ons dan moeten concentreren op degene die niet genoeg glimlacht.”

Daarop reageerde Genee: ,,Maar iemand die zo lang in de media heeft gewerkt (…) Die boodschap komt op mij ook irritant over. Ik luister op een gegeven moment niet meer. Ik zou willen dat die boodschap beter overkomt. De polarisering neemt alleen maar toe.”

‘Warm en aardig’
Simons vroeg daarna hoe het wél zou moeten. Genee: ,,Door dit toontje achterwege te laten en normale kanten van jezelf te laten zien en gewoon warm en aardig te zijn. Want wat je nu doet, is pedant.”

De aspirant-politica zei te begrijpen waarom sommige mensen haar irritant vinden overkomen. Toch is dat voor haar geen reden om haar toon aan te passen. ,,Dit is wie ik ben, ik ben Sylvana, zo praat ik, zo zie ik er uit, ik lach niet altijd, ik ben niet altijd inschikkelijk, ik ben soms pedant en soms arrogant.”

Simons sloot zich eerder dit jaar aan bij de nieuwe politieke partij DENK. Ze gaf destijds aan zich te willen inzetten voor thema’s die haar aan het hart gaan, zoals anti-racisme en emancipatie. Sindsdien kwam de oud-presentatrice veelvuldig in het nieuws met haar standpunten, onder meer in de discussie rondom Zwarte Piet.

Rood, wit en blauw zijn de kleuren waarvan ik hou!