Tegenstanders van een azc mogen officieel hun huis niet meer in! Moet niet gekker worden!!!

Brief van burgemeester MoormanBrief van burgemeester Moorman

Gebiedsverbod voor ophangen pamfletten tegen azc in Heesch: ‘Ik kan mijn eigen huis niet meer in!’

HEESCH – Burgemeester Marieke Moorman van de gemeente Bernheze heeft woensdagavond in overleg met de politie vijf inwoners van Heesch een gebiedsverbod opgelegd. Zij mogen vanaf nu tot en met vrijdagochtend niet meer in het centrum van het dorp komen. Dat blijkt uit een brief die in handen is van Omroep Brabant. Donderdag besluit de gemeenteraad of de plannen voor het azc in Heesch doorgaan en in welke vorm.

De gebiedsverboden werden opgelegd nadat enkele tientallen mensen dinsdag pamfletten ophingen in het centrum van het dorp. Op de posters stonden artikelen over incidenten met vluchtelingen. De A4’tjes werden vrijwel meteen door de gemeente Bernheze weggehaald. Donderdag doken er echter opnieuw pamfletten op in het dorp.

‘Mogelijk verstoring van openbare orde’
Volgens Moorman hebben de demonstranten zich niet gehouden aan de noodverordening. Die is tot vrijdagavond twaalf uur actief. De noodverordening geeft de politie extra bevoegdheden om de openbare orde en veiligheid te handhaven.

“Als burgemeester ben ik belast met de handhaving van de openbare orde. Ik heb besloten om u een gebiedsontzegging voor het centrum van Heesch op te leggen. Uw aanwezigheid kan mogelijk leiden tot een verstoring van de openbare orde”, schrijft Moorman in de brief.

‘Leven wij nog in een democratie?’
Claudia van der Lockand is een van de demonstranten die het gebiedsverbod opgelegd kregen. “Het moet niet gekker worden. Leven wij nog in een democratie? Mogen wij onze mening nog kenbaar maken? Blijkbaar niet!”, verzucht ze. “Dit is juist het probleem, niet alleen in Nederland maar in heel Europa: de doofpot.”

Een andere demonstrant, die liever anoniem wil blijven, zegt dat hij zijn eigen huis niet meer in kan. “Mijn huis staat namelijk in de kring waar ik niet meer welkom ben. Dat is toch te gek voor woorden?”

Pamfletten
De pamfletten die donderdagochtend in Heesch werden aangetroffen, hingen onder meer in de Burgemeester Woltersstraat, aan de Graanakker, in ’t Dorp en op een bord bij creatief centrum De Eijnderic.

Demonstranten delen op de pamfletten ook een sneer uit aan de gemeente. Ze zijn boos dat ze niet de vrijheid krijgen hun boodschap te verspreiden. “Lees dit snel, want voor je het weet heeft de gemeente dit weer weggehaald”, valt te lezen. Dinsdag werden door de gemeente verschillende pamfletten verwijderd. Harm Ruijs, woordvoerder van het Heesche actiecomité ‘Te veel en te lang’ vertelde dinsdag niet achter de pamflettenactie te zitten.

‘Kill the bitch’
Het gebiedsverbod zet kwaad bloed bij de tegenstanders van de komst van het azc. Op de Facebookpagina ‘Protest AZC Heesch’ wordt met grote verbijstering gereageerd op het besluit van burgemeester Moorman.

“Waar haalt ze werkelijk het lef vandaan? Ze probeert letterlijk alle tegenstanders het zwijgen op te leggen.” De reacties onder het Facebookbericht zijn niet mals. Zo wordt er onder meer ‘Kill the bitch’ geschreven en ‘waardeloos wijf’.

Protesten
Het dorp in de gemeente Bernheze domineerde begin dit jaar al het nieuws vanwege de hevige protesten tegen het plan om tien jaar lang 500 vluchtelingen op te vangen. Er werden dode varkens opgehangen, relschoppers bestormden het gemeentehuis en de gemeenteraad kreeg een kogelbrief.

Rood, wit en blauw zijn de kleuren waarvan ik hou!